Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2007

Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για τον Ερνέστο Γκεβάρα

Από 4 έως 10 Οκτωβρίου

Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για τον Ερνέστο Γκεβάρα στην Αθήνα, 40 χρόνια μετά το θάνατό του.

Με αφορμή τα 40 χρόνια από τον θάνατο* του Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα θα προβληθούν στην Αθήνα ντοκιμαντέρ από ολόκληρο τον κόσμο αφιερωμένα στον Αργεντινό επαναστάτη. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται από 4 έως 10 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο Ίλιον.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται στην Ελλάδα για πρώτη φορά και περιέχουν σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό από αρχεία της Κούβας, συνεντεύξεις με μέλη της οικογένειας Γκεβάρα και με φίλους του Ερνέστο Γκεβάρα.


Τα φιλμ προέρχονται από την Κούβα, τη Χιλή, τη Βολιβία, την Αργεντινή, την Ιταλία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ελλάδα.


Τα ντοκιμαντέρ μελετούν όλα τα στάδια της ζωής του Ερνέστο Γκεβάρα: από τη γέννηση και τα χρόνια της νιότης του, την περιπλάνησή του στη Λατινική Αμερική, τη συνάντηση με τον Φιντέλ Κάστρο, τα ταξίδια του ως υπουργός της επαναστατικής κυβέρνησης και τη δολοφονία του στα βουνά της Βολιβίας.


Από την Ελλάδα θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ των Γιώργου Αυγερόπουλου, Σεμίνας Διγενή, Στέλιου Κούλογλου, Κώστα Μπαξεβάνη, Παύλου Τσίμα.


Ανάμεσα στα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν είναι τα εξής:
«Μεταξύ Μύθων και Πραγματικότητας» για την παραμονή του Ερνέστο Γκεβάρα στη Βολιβία, «Μια φωτογραφία κάνει τον γύρο του κόσμου», «Ταξιδεύοντας με τον Τσε» που περιλαμβάνει σκηνές από την ταινία Ημερολόγια Μοτοσικλέτας, «Η Αλέιδα Γκεβάρα θυμάται τον πατέρα της», «Τσε, ένας άνθρωπος από αυτόν τον κόσμο» και «Η πραγματική ιστορία του Τσε Γκεβάρα».


Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνεται από την New Star και την πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κούβας, θα γίνει ανάγνωση κειμένων του ίδιου του Γκεβάρα, καθώς και επιστολών του, ενώ θα απαγγελθούν ποιήματα για τον Τσε Γκεβάρα. Επίσης σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του κινηματογράφου θα λειτουργήσει έκθεση αφίσας από ολόκληρο τον κόσμο.

*Στις 8 Οκτωβρίου (1967-2007) συμπληρώνονται 40 χρόνια από τον θάνατο του Ερνέστο Γκεβάρα.

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Παλιοσύντροφε black δε θα μπορούσα να αδιαφορήσω για τη δημοσίευσή σου με θέμα τα ντοκιμαντέρ για τον Τσε..

Συγχαρητήρια για την προβολή του θέματος και ελπίζω τα ντοκιμαντέρ να προβληθούν κάποια στιγμή και στη Θεσσαλονίκη καθώς και στην επαρχία..

Καλή σου μέρα!

Blackangel είπε...

Γεια σου σύντροφε Τέμης. :-)

Δυστυχώς δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για παρόμοιες εκδηλώσεις στην Θεσσαλονίκη (δες την υποδοχή της πόλης στην Μπιενάλε).

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η συμπρωτεύουσα είναι πολιτιστικά υποβαθμισμένη.

Θεωρώ την Θεσσαλονίκη, μαζί με την Λακωνία από τα προπύργια του συντηρητισμού. Εξού και ο Κος Νομάρχης, αυτός ο πανίβλακας (κάποιοι τον ψοφήζουν πάντως).

Μακάρι να αλλάξει αυτό στο μέλλον.

Θα πρότεινα, λιγότερους φραπέδες και περισσότερο "ανησυχία".

Είσαι από τις λίγες "βορειες" φωνές αντίστασης και ανησυχίας.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΕΤΣΙ. Είσαι στην καρδιά του "θηρίου" :-)

Unknown είπε...

H Θεσσαλονίκη ήταν κάποτε "Ερωτική πόλη", επειδή ήταν "Φτωχομάνα"! με τα σοκάκια της, τους φιλόξενους ανθρώπους της, τις γειτονιές της!

Αυτός ο σύγχρονος συντηρητισμός της είναι απορίας άξιον από που προέρχεται... Τόσο πολύ νεοπλουτισμό έφερε στους κατοίκους ο αείμνηστος Ανδρέας; Τι να πω.. ;-)

Blackangel είπε...

Συνήθως οι αστικές περιοχές είναι και συντηρητικές Τέμη μου, αλλά εδώ μιλάμε για την επιτομή του συνητηρητισμού και της υποκουλτούρας.

Και αυτό δεν το λέω μόνο εγώ. Το αναγνωρίζουν και "καθαρόαιμοι" Σαλονικιοί.

Ίσως το κλειδί ήταν στο "φτωχομάνα" που ανέφερες και στο "λαϊκό όπως θα συμπλήρωνα εγώ.

Τέλως πάντων, είμαστε off topic όπως θα έλεγε και ο Yban. Δεν δικάζουμε την Θεσσαλονίκη εδώ.

Φιλιά.