Σάββατο, 8 Μαΐου 2010

Εν αρχή είναι η ……… οργή

“Η κραυγή” (“The Scream”, “Le Krito” - 1893) του Edvard Munch

Αφετηριακό συναίσθημα αντίδρασης. Λειτουργούμε πρωτίστως με το συναίσθημα και κατόπιν με τη λογική. Η λογική συνήθως μας φέρνει σε μια κατάσταση ουδετερότητας μια και το πνεύμα καθυποτάσσει τα πρωτόλεια συναισθήματα, απόρροια ακραίων καταστάσεων. Η σκέψη είναι και αυτή απόρροια της οργής, της αγανάκτησης και της διαπίστωσης της αδικίας. Ο θεωρητικός στοχασμός «γεννιέται» από αυτό το άναρθρο ψέλλισμα δυσαρέσκειας. Μια αρνητικότητα που υποδηλώνει το κυρίαρχο συναίσθημα μας.


Ο σύγχρονος άνθρωπος βιώνει αυτό το συναίσθημα ποικιλοτρόπως. Εκμετάλλευση στους εργασιακούς χώρους, χαμηλοί μισθοί, υψηλό κόστος ζωής, διακρίσεις, αναξιοκρατία, κρατική βία, κατευθυνόμενη δημοσιογραφία, ανύπαρκτη πολιτική ζωή, αφερέγγυοι πολιτικοί, καλπάζων φασισμός και ρατσισμός κ.α., δημιουργούν έντονη πίεση στο άτομο που βιώνει άγχος, αδικία, ένδεια και άλλα δεινά.


Πολλές φορές συμβαίνει το εξής: ή συμμετέχουμε στην οργή ή παρακολουθούμε αυτούς που οργίζονται δίνοντας τους δίκιο ή άδικο. Το δεύτερο είναι αποτέλεσμα της λογικής και της προσπάθειας μας να «φανούμε» αντικειμενικοί ενώ ουσιαστικά λειτουργούμε ως υποτελείς ("αυτός είναι ο κόσμος και δε μπορούμε να τον αλλάξουμε"). Αν δεχτούμε μια κοινωνία που θα επικρατεί δικαιοσύνη, αξιοκρατία, ισότητα ευκαιριών ως ουτοπική, τουλάχιστον ας παραδεχτούμε ότι μια κοινωνία αδικίας είναι πραγματικότητα και ας το θέσουμε ως αφετηρία. Ο καθηγητής Holloway υποστηρίζει ότι: «{…} δεν μας ενδιαφέρει εάν η υποκειμενικότητα μας είναι μια κοινωνική κατασκευή: αυτή είναι η κραυγή μας, αυτός είναι ο πόνος μας, αυτά είναι τα δάκρυα μας. Δεν θα επιτρέψουμε να μετριαστεί η οργή μας από την πραγματικότητα, αντίθετα η πραγματικότητα πρέπει να υποχωρήσει μπροστά στην κραυγή μας». Οι σύγχρονες κοινωνίες διακατέχονται από τη ρήση του Machiavelli θεμελιωτή ενός ρεαλισμού που υποχρεώνει το άτομο - από το 16ο αιώνα παρακαλώ - να ενδιαφέρεται μόνο για την πραγματικότητα και όχι για εκείνο που θα ευχόμασταν να υπήρχε. Του κάνουμε το “χατίρι” και αυτό πράττουμε. Ασχολούμαστε με την πραγματικότητα και με το τι συναισθήματα μας επιφέρει.


Η παράδοξη υποκειμενικότητα μας είναι ουσιαστικά και η παγίδα μας. Ένας εγκλωβισμός που επιτάσσεται από την ανακόλουθη παραδοχή της πραγματικότητας ως πραγματικής, την ίδια στιγμή που η παραδοχή της αδικίας επιτάσσει και συνέχεια. Βλέπουμε ή ακόμη και βιώνουμε την αδικία αλλά για χάρη της ψυχικής μας υγείας ή του συμφέροντος μας, προσποιούμαστε ότι δεν τη βλέπουμε. Στρουθοκαμηλίζουμε κοινώς. Εξυγιαίνουμε την ίδια μας τη συνείδηση με μια λογική παρόμοια «{…} με τη μουσική υπόκρουση με την οποία τα SS αρέσκονταν να καταπνίγουν τις κραυγές των θυμάτων τους» σύμφωνα με τον Adorno. Η οργή μας δεν είναι εκδήλωση αδυναμίας που ως τέτοια μας επιβάλλει την υποταγή μας. Η οργή μας σημαίνει ότι αυτό που βιώνουμε δε μας αρέσει και δεν το επιθυμούμε στην πραγματικότητα μας. Είναι πραγματικά εφιαλτικό για αυτό δεν το επιθυμούμε. Το επέλεξαν κάποιοι άλλοι για εμάς και εμείς το αποδεχθήκαμε εν αγνοία μας ή εν συμφέρον μας (ποιητική αδεία).


Πολλοί υποστηρίζουν «έχω αρκετά προβλήματα για να ασχοληθώ και με άλλα», ξεχνώντας ότι σε μια περίοδο κοινωνικής ένδειας λειτουργεί η θεωρία του ντόμινο. Δε συμφωνώ με την εγωιστική τοποθέτηση αλλά την αποδέχομαι ως πραγματική. Και προσπαθώ να βρω «φως στο τούνελ» με αφετηρία το τι έχουμε και όχι το τι θα γίνει μια και το δεύτερο, «κάποιοι» μας το έχουν απαγορεύσει ρητά και κατηγορηματικά είτε θεωρώντας το ουτοπικό, είτε προτείνοντας μας ένα εναλλακτικό εφιάλτη που ουσιαστικά απενεργοποιεί την ίδια την πραγματικότητα. Το ότι απορρίπτουμε ένα κόσμο που δε μας αρέσει δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχουμε και την εφαρμόσιμη αντιπρόταση. Η απόγνωση μας είναι η αρχή. Είναι η αρχή της απόρριψης και εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Μετά θα ακολουθήσει ο λογισμός και η «κατασκευή» της νέας κοινωνίας. Μιας κοινωνίας για τους πολίτες. Το αυτονόητο δηλαδή και όχι μία ουτοπία όπως μας τη «βάπτισαν». Μέσα σε αυτό το σαθρό περιβάλλον ο μόνος φανός ελπίδας είναι η ίδια μας η απόγνωση. Η κραυγή, η διαμαρτυρία, η οργή.Η αρνητικότητα – δεν το κρύβω – είναι μαρξιστική αρχή. Έτσι γεννήθηκε ο μαρξισμός και για αυτό αντιπαλεύονται ακόμη και σήμερα αυτές τις αρχές οι «δυνάμεις του σκότους» όπως ονομάζω εγώ την αντεπανάσταση. Απλά ο μαρξιστικός «εναγκαλισμός» αυτών των συναισθημάτων ουσιαστικά αντί να τις ελευθερώσει, τις εγκλώβισε σε ένα ιστό που αναχαίτισε το ΟΧΙ μας (το γιατί δεν είναι κάτι που θα μας απασχολήσει τώρα).«I don't know what's worth fighting for
Or why I have to scream
I don't know why I instigate
And say what I don't mean
I don't know how I got this way
I know it's not alright
So I'm breaking the habit
I'm breaking the habit
Tonight»

Μια και ανέφερα το μαρξισμό, για πολλούς ανθρώπους η απουσία ικανοποιητικής αντιπρότασης στον καπιταλισμό είναι μια αιτία που επιφέρει ακραία συναισθήματα και μας αναγκάζει να «αποδεχόμαστε» ως πραγματικό το φρικτό. Για αυτό είναι ανάγκη περισσότερο από ποτέ να περιφρουρήσουμε αυτή την αρνητικότητα μας και να την κληροδοτήσουμε σε μια νέα ανθρωπιστική θεωρία που να μπορεί όμως να γίνει όμως και πράξη. Είναι βασική μας υποχρέωση να διατηρήσουμε την οργή μας ακόμη και αν δε ξέρουμε πως να τη διαχειριστούμε. Είναι η ΑΡΧΗ……….
«Όταν χαράζει, ο πρώτος στεναγμός
βγαίνει απ' τα πιο σφιγμένα χείλη.
Αν είσαι μόνος, αν είσαι αδύναμος
η χαραυγή θα σε ξεκάνει.
Πίσω απ' τους λόφους, πίσω απ' τα βλέφαρα
υπάρχει τόπος και για σένα.»

Υ.Γ.1 Δε θέλω να αναφερθώ/καπηλευτώ τον τραγικό θάνατο τριών συνανθρώπων μας, ούτε να εστιάσω στους «δολοφόνους» άμεσους και έμμεσους. Ας δώσουμε ένα τέλος σε αυτή την ανθρωποφαγία και ας…..οργιστούμε.

Υ.Γ.2 Σκύλος μαχητής (μου το έστειλε μία φίλη και την ευχαριστώ πολύ - "αξίζει" να διαβάσετε και τα σχόλια)

Υ.Γ.3 "Θετική η πλειοψηφία των Ελλήνων στα μέτρα" αναφέρει το σχετικό άρθρο των ΝΕΩΝ. Βλέπετε το δίλημμα που τίθεται είναι περικοπή μισθών ή χρεοκοπία. Για το γεγονός πως "{...} οργανώνουν {...} τη λεηλασία των φτωχότερων υπέρ των πλουσιότερων και αυτό το ονομάζουν μηχανισμό για την υπέρτατη σωτηρία {...} " (όπως μας αναφέρει ο Καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε ένα θαυμάσιο άρθρο επίσης στην ίδια εφημερίδα) ΟΥΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ. Οργιστείτε ελεύθερα. :-))

Υ.Γ.4 Για το ίδιο θέμα (βλ. ΥΓ. 3) "εμφανίζεται" δημοσκόπηση στην Καθημερινή της Κυριακής, της Public Issue σύμφωνα με την οποία δύο στους τρεις πολίτες, τάσσονται κατά των οικονομικών μέτρων. Αποφασίστε παιδιά. Σταματήστε να μας αντιμετωπίζετε ως πολίτες τρίτης κατηγορίας. Νισάφι πια με τις δημοσκοπήσεις κατά παραγγελία. Εντάξει τη δεύτερη την "καταλαβαίνω". Την πρώτη, την έκαναν ανάμεσα σε υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης; Αυτή η "ιστορία" λαμβάνει χώρα ΚΑΙ στις εκλογές αλλά και όπου αλλού τίθεται θέμα χειράγωγησης της μάζας. Μια θεμελιακή σύγκρουση που ο Sartre συνήθισε να χαρακτηρίζει "το βλέμμα του άλλου". Ένας αγώνας κυριαρχίας του απόλυτου υποκειμένου. Του υπαρξιακού ΕΓΩ. Μια προσπάθεια καθήλωσης της ίδιας της συνείδησης μας, ένας διαρκής βιασμός από την πλευρά των συλλογικών στερεότυπων. Η καταδυνάστευση του ΕΓΩ από τη συμβατική ορθροσύνη και την ηθικότητα που θέλουν να καταργήσουν την αυθορμησία και τη φυσικότητα, με σκοπό τον έλεγχο τους από της εξουσία. Ο άνθρωπος που διαμαρτύρεται είναι ένας "εγκληματίας" - σύμφωνα με το Γάλλο φιλόσοφο - που ροκανίζει τα υποστηλώματα μιας καταπιεστικής κοινωνίας. Πόσο δίκιο είχε.

32 σχόλια:

Άθεος είπε...

Αλλοτρίωση, υποδούλωση και υποτακτικότητα.
Καλά λέει ο Holloway «…η πραγματικότητα πρέπει να υποχωρήσει μπροστά στην κραυγή μας» …στην οργή μας θα έλεγα!
Ας οργιστούμε λοιπόν αφού ακόμα κι ο οργασμός μας τείνει προς εξαφάνιση!

Blackangel είπε...

Οι "μηχανισμοί" αποσυμπίεσης έχουν ενεργοποιηθεί φίλε "Άθεος".

ILIAS είπε...

E OXI KI ANVNYMOS.......
HLIAS B.(EAP)

Blackangel είπε...

Γεια σου Ηλία.

Η ύπαρξη χρειάζεται και τον υλικό πολιτισμό της όμως.

Κατά τα άλλα συμφωνώ. Ιδίως με το βιντεάκι των αγαπημένων Monty Pythons (old time classic). ;-)

cloudsinthemirror είπε...

Αρχή και τέλος η Οργή- αν φυσικά μού επιτρέπετε να μπω κι εγώ στην κουβέντα.
Ενδιαφέρον μπλόγκ!

cloudsinthemirror είπε...

"-Μα γιατί ντε και καλά να σού φεύγει η οργή; Το πιστεύω πως η οργή σου φεύγει. Το θέμα είναι να ΜΗΝ σού φεύγει. Χωρίς οργή και αγανάκτηση, εσύ κι ο κάθε εσύ, τι μπορείς να κάνεις; Η επανάσταση με σκοπό την τιμωρία πετυχαίνεται, όχι τόσο με τη δύναμη, αλλά με την οργή. Ασε που είσαι αδύναμος, αν αποβάλλεις και την οργή τι θα σού μείνει για να κουνηθείς λίγο;

Αν ψάξεις και στην Ιστορία, θα δεις πως δεν κερδίζει πάντα ο πιό δυνατός. Τις πιό πολλές φορές κερδίζει ο πιό θυμωμένος, αυτός που τον πνίγει το δίκιο. Και δυο ανθρώπους να βάλεις να τσακωθούν, δε θα κερδίσει ο πιό δυνατός αλλά ο πιό αδικημένος. Δεν έχεις δει καμιά φορά τον εραστή τής κυρίας να το βάζει στα πόδια όταν έρχεται ο μισό μέτρο πιό κοντός σύζυγος;

Δεν θυμάσαι το Δεκέμβριο τού 2008 ποιός είχε το πάνω χέρι; Οι Αστυνομικοί με τα αλεξίσφαιρα ή τα παιδάκια εκείνα που είχαν μέσα στην ψυχή τους τη μανία τής εκδίκησης;"
....................................
ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΩ ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ...ΤΟΛΜΩ ΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΨΩ ΛΙΓΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΟΥ, ΣΥΓΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΥΤΗ.

Ευχαριστώ και συγγνώμη για την πολυλογία.

Blackangel είπε...

Γεια σου φίλε clouds in the mirror.

Πολύ ωραίο το κείμενο που παρέθεσες.

Δεν υπάρχουν αποκλεισμοί σε αυτό το blog. ΟΛΕΣ οι απόψεις είναι ευπρόσδεκτες. ΟΛΕΣ.

Blackangel είπε...

"Clouds" συγνώμη, αλλά πήγα να κάνω edit το nick που "εμφάνιζε" στο account μου (κινέζικα μιλάω?) και κατά λάθος έσβησα το τελευταίο σου σχόλιο. :-(

ΧΙΛΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ.

chic Gucci shirts είπε...

good point!

kaita7katsikakia είπε...

καλησπέρα, καλώς βρήκα αυτό το μπλόγκ με την ενδιαφέρουσα ατμόσφαιρα
Σχετικά με τον θυμό, ο Μανουελ Σόχ έλεγε πως ο θυμός έχει πάντα απο πίσω φόβο, πράγμα που με βρήκε σύμφωνη μετά απο ετών στενής παρακολούθησης των θυμών μου.
Οσο για κάθε αλλαγή είναι αδύνατον να έρθει απο έξω. Νόνο μια εσωτερική-ατομική επανάσταση κάθε κυττάρου θα φέρει την συλλογική αλλαγή.

Ανώνυμος είπε...

nice idea, thanks for sharing..

Ανώνυμος είπε...

Monster Headphones

friv 4 είπε...

I will bookmark this page and share it with a few of his friends, hoping that they could help. Thanks for sharing.

Download The Amazing Spider Man 2 είπε...

Download The Amazing Spider Man 2

Download X Men Days Of Future Past είπε...

Download X Men Days Of Future past

jobs in kerala είπε...

It's good pleas chek this
jobs in kerala airports
jobs in kerala tourism development corporation
jobs in kerala for freshers
government jobs in kerala
jobs in kerala for mechanical engineers
online jobs in kerala
teaching jobs in kerala
data entry jobs in kerala
tahk you

Download Transformers: Age of Extinction Movie είπε...

Download Transformers: Age of Extinction Movie
Download Transformers: Age of Extinction Movie 3D Flick

Ανώνυμος είπε...

Guardians Of The Galaxy : http://www.guardiansofthegalaxymovie2014.com

Download The Maze Runner : http://www.themazerunner2014.com/

Ανώνυμος είπε...

Download Guardians Of The Galaxy : http://www.gotgmovie2014.com/

Download The Maze Runner : http://www.themazerunner2014.com/

rugged breed είπε...

You have a nice blog! I love it, I am very entertained and I learned a lot! I will follow all your posts everyday! You are a genius indeed and all of your words are meaningful, I will promote your blog to my friends and I am very sure they will also like your blog!

Hot Artz
Move Igniter

fifa14kk είπε...

You can attract to alter a few attributes to eat specific materials.Driving under the influence your diamond ring through barbarian as well as want to utilize it by simply monk, input it to the deposit along with enable monk take action, or even you may never obtain what you truly desire.
FIFA 15 Coins IOS

FIFA 15 Coins PC

belleza είπε...

http://tubelleza55.blogdiario.com/

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Anoush Alexnder είπε...

If you search in history, you will see that not always win the most possible. Most often wins the most angry, he who buries the right. And two people to put to quarrel, will win the most powerful but the most wronged. You have not seen sometimes her lover lady runs away when half a meter comes closer wife?08

sourabh gupta είπε...


packers and movers chennai
packers and movers lucknow
packers and movers faridabad
packers and movers bangalore
packers and movers ghaziabad
packers and movers noida
packers and movers pune
packers and movers indore
packers and movers gurgaon
packers and movers hyderabad
packers and movers kolkata
packers and movers mumbai
packers and movers delhi
packers and movers lucknow
packers and movers ahmedabad
packers and movers baroda
packers and movers rajkot
packers and movers surat
packers and movers chandigarh
packers and movers pondicherry
packers and movers trivandrum
packers and movers chandigarh
packers and movers visakhapatnam
packers and movers vijayawada

Davinder Bisht είπε...

Find information about Happy Karva Chauth 2015 , why and how it is celebrated in India.

Happy Karva Chauth 2015 Images |Happy Karva Chauth sms | Happy Karva Chauth Wishes | Happy Karva Chauth messages


we bring you latest collection on Happy Dussehra 2015


Happy Diwali Hd wallpapers diwali wallpapers, happy diwali wallpapers, Diwali Messages 2015, diwali wallpaper hd, diwali wallpaper download


Happy Diwali 2015 | Diwali wishes 2015 | Diwali Wallpapers | Diwali Quotes | Diwali Quotes 2015 |Rangoli Designs 2015New Year-Resolutions 2016 text messages for free. Download free Happy new year 2016 sms wishes, quotes and messages

Send and share the best Christmas 2015 greetings Happy Christmas quotes to your loved ones and spread lots of Christmas cheer!New Year SMS Collection, Send Free Happy new year 2016 sms New Year SMS to Friends. SMS Collection For Everyone.
Happy new year 2016 wallpapers | Happy new year Quotes 2016 | Happy new year 2016 wallpapers

Valentine day 2016

Christmas Images 2015

Education News updates
Bollywood Movies collection

Bigg Boss Season 9 Winner |
Bigg Boss 9 Live Feed 24X7 |
Bigg Boss 9 winnerBigg Boss 9 Contestants List, Bigg boss season 9 Host, watch Bigg boss 9 watch live 24/7, Bigg boss 9 Winner , Bigg Boss 9 Winner
, Episodes, Votes, Starting DateHappy New Year 2016 Images, Happy New Year Wishes 2016, New Years Eve 2016, New Year Quotes 2016, New Year Greetings 2016.

Unknown είπε...

Happy new year facebook cover photos 2016

Advance happy new year wishes messages sms


advance Happy new year wallpapers 2016

Happy new year wishes in telugu

Happy new year wishes for lover girlfriend boyfriend

Happy new year 2016 animated gifs cards images

Happy new year whatsapp dp wallpapers 2016


Happy new year wallpapers hd 2016

merry christmas whatsapp status 2015

Valentines day Wallpapers 2016

Valentines day messages 2016

Tech Blogs είπε...

[Happy New Year 2016] SMS Quotes [Songs]
{Google Happy New Year 2016 Messages & Greeting In Hindi}
{Happy New Year 2016 Wishes
10 Piece Happy New Year Celebration Party Room Decorating Kit Pack
Best Wishes Video Clips
Discount Coupons]
Facebook
Gelukkig Nieuwjaar 2016 SMS Nieuwjaar SMS For Friends 2016
Googleing
Greetings
Happy Christmas 2016 Video Songs
Happy Christmas Day 2016 Cakes
Happy Christmas Day 2016 Greetings
Happy Christmas Day 2016 Movies
Happy Christmas Day 2016 Sms
Happy Christmas Party Tips 2016
Happy ChristmasTree Decoration Tips 2016 Youtube Watch Online
Happy New Year 2016 – Images HD
Happy New Year 2016 Clipart
Happy New Year 2016 Hd Wallpaper
Happy New Year 2016 Images|New Year Wishes 2016|New Years Eve 2016|New Year Quotes
Happy New Year 2016 January 1 Images
Happy New Year 2016 Movies & Songs - Download Happy New Year 2016 WhatsApp Video
Happy New Year 2016 Quotes
Happy New Year 2016 Quotes Messages :
Happy New Year 2016 SMS
Happy New Year 2016 Songs - [Top New Year Songs Of All Time]
Happy New Year 2016 Vector Download Free
Happy New Year 2016 Wallpapers
Happy New Year 2016 Whatsapp Messages
Happy New Year 2016 Wishes[Greetings
Huge Number 2016 Silver Balloons New Years Eve Party Celebration Foil Decoration
Happy new year 2016 Images,Discounts,Gifts,parties,Cakes,chocolates,places,revolution,evelution,greeting cards,india,usa,canada,uk,paris,uae,dubai,gulf,

new year cards 2016 είπε...

I like this post. good job New year 2016 whatsapp images
New year Facebook images
2016 New year cards
2016 Happy New year wallpapers
2016 New year wallpapers hd
Chinese new year

Japanese new year 2016
Russian new year
Christmas greetings 2015

Davinder Bisht είπε...

Valentine day wallpapers | Valentine day Images | Valentine day Quotes

Bigg Boss Season 9 Winner | Bigg Boss 9 Live Feed 24X7 |
Bigg Boss 9 winner

Republic Day Images | Republic Day quotes | Republic Day messages
Happy Lohri 2016 Happy Lohri Images Happy Lohri Wallpapers 2016 | Lohri Songs

Unknown είπε...

Recruitment

Jawaharlal Nehru University Engineering Entrance Exam
Jawaharlal Nehru University Engineering Entrance Exam 2018

ccc result
ccc result 2018
ccc results

CCC Admit Card
CCC Admit Card 2018
CCC Exam Admit Card
CCC Exam
About CCC Exam 2018
CCC Paper


Pengobatan Patah Tulang είπε...

If the disease is not treated immediately, then everything will result in harm to the health of the body. Thank you for sharing the information

Penanganan Dan Pengobatan Kejang Demam Pada Anak
Obat Ampuh Atasi Penyakit Malaria
Cara Mengobati Ginjal Bengkak
Obat Ginjal Bocor Untuk Semua Usia
Obat Wasir Tanpa Operasi
Pengobatan Diare Paling Ampuh Sampai Sembuh