Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2007

Μπέρτολτ Μπρεχτ - Πέντε δυσκολίες για να γράψει κανείς την αλήθεια


“Κι η τέχνη πρέπει, σ’ αυτούς τους καιρούς των αποφάσεων ν’ αποφασίσει. Μπορεί να κάνει τον εαυτό της όργανο µιας µικρής µερίδας ορισµένων που παίζουν τις θεότητες της µοίρας για τους πολλούς και που απαιτούν µια πίστη που πρέπει πρώτ’ απ’ όλα να είναι τυφλή, και µπορεί να σταθεί στο πλευρό των πολλών και να βάλει τη µοίρα τους στα δικά τους χέρια. Μπορεί να παραδώσει τον άνθρωπο στις συγχύσεις, τις αυταπάτες και τα θαύµατα, και µπορεί να παραδώσει τον κόσµο στον άνθρωπο. Μπορεί να µεγαλώσει την αµάθεια και µπορεί να µεγαλώσει τη γνώση. Μπορεί να κάνει έκκληση στις δυνάµεις που αποδείχνουν τη δύναµη τους καταστρέφοντας, και στις δυνάµεις που αποδείχνουν τη δύναµη τους Βοηθώντας.

Όποιος σήµερα θέλει να πολεµήσει την ψευτιά και την αµάθεια και να γράφει την αλήθεια έχει ξεπεράσει το λιγότερο πέντε δυσκολίες. Πρέπει να έχει το θάρρος να γράφει την αλήθεια παρόλο που παντού την καταπνίγουν, την εξυπνάδα να την αναγνωρίσει παρόλο που τη σκεπάζουν παντού, την τέχνη να την κάνει ευκολοµεταχείριστη σαν όπλο, την κρίση να διαλέξει εκείνους που στα χέρια τους η αλήθεια θ’ αποχτήσει δύναµη, την πονηριά να τη διαδώσει ανάµεσα τους.” Bertolt Brecht

Μπορώ να ονομάσω αδόκιμα το το μικρό αυτό δοκίμιο, "σημειώσεις" που γράφτηκαν από τον Μπρεχτ το 1935 στο Παρίσι στο συνέδριο για την υπεράσπιση της κουλτούρας (ναι υπήρχε και τέτοια).

Μπορείτε να το κατεβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή (e-book) από εδώ.

"Ρίχτε" του μια ματιά. Αξίζει τον κόπο.

Πνευματική "τροφή" με πολλές "θερμίδες".

Για αυτούς που σκέφτονται και "αναζητούν".

Για εσάς δηλαδή.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Γεια σου σύντροφε κουλτουριάρη! :-)

Δεν έχω διαβάσει Μπρέχτ. Σε ευχαριστώ που μου δίνεις την ευκαιρία.


Υ.Γ. Θα μου λύσεις μια απορία; Γιατί οι διανοούμενοι και οι δήθεν υπεράνω ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ; τείνει να γίνει μόδα.. ή μήπως είναι ήδη μόδα να δηλώνεις "αριστερός";

Blackangel είπε...

Παρακαλώ Θέμη μου.

Έχω αρκετά έργα του σε ηλεκτρονική μορφή. Θα τα ανεβάσω μια μέρα για σένα. Μπορείς να διαβάσεις λίγα πράματα για αυτόν εδώ: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CF%80%CE%AD%CF%81%CF%84%CE%BF%CE%BB%CF%84_%CE%9C%CF%80%CF%81%CE%B5%CF%87%CF%84(wikipedia).

Α, φυσικά ήταν κομμουνιστής χαχαχα.

Υ.Γ.Μόδα Θέμη μου είναι κάτι το παροδικό. Αριστερά όμως και διανοούμενοι (και τούπαμπαλιν) πάνε χέρι χέρι (σιχαίνομαι αυτή την έκφραση) από τότε που η επιστήμη κατέληξε στα χέρια της εξουσίας και ανέλαβε τον ρόλο της ποδηγέτησης των μαζών, αλλά και από τη Βιομηχανική επανάσταση και μετά (19ος αιώνας) και την εμφάιση του φασισμού (εθνικιστικά κινηματα του 20ου). Ο λόγος των αριστερών διανοούμενων ήταν αντιεξουσιαστικός, ανατρεπτικός, επαναστατικός κλπ κλπ. Μην σου φαίνεται περίεργο λοιπόν.