Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

ΟΡΓΗ

«Οργή (η) {χωρ, πληθ} η έντονη ψυχική κατάσταση που προκαλείται από αδικία, προσβολή ή γενικότερα κάτι που δυσαρεστεί και εκδηλώνεται με επιθετική συμπεριφορά και επιθυμία για εκδίκηση, ο έντονος θυμός.» από το λεξικό του Μπαμπινιώτη.

Η οργή αποτελεί το συναίσθημα που ακολουθεί την αδικία. Αποτέλεσμα της οργής (και δη της συσσωρευμένης) αποτέλεσαν μεγάλες επαναστάσεις που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας (Αμερικάνικη Επανάσταση, Γαλλική, Οκτωβριανή κλπ) αλλά για να είμαστε δίκαιοι, συνέπεια της οργής ήταν και αποτρόπαιες πράξεις (το γνωστό ρητό «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά»).


Το ακραίο αυτό συναίσθημα, πολλάκις το εκμεταλλεύονται επαγγελματίες «της οργής» και καλό θα ήταν να απομονωθούν από τους πραγματικά οργισμένους γιατί ειδάλλως θα πάρει και αυτούς η «μπάλα».

Υπάρχουν κριτήρια της οργής? ΦΥΣΙΚΑ. Δεν μπορώ να δεχτώ πχ την οργή των φασιστών ενάντια των μεταναστών με την δικαιολογία ότι τους «κλέβουν» τις δουλειές, όταν το ίδιο το κράτος έχει επιτρέψει την αθρόα εισροή μεταναστών για να τους «χρησιμοποιήσει» κατά το δοκούν (πχ να ρίξει τον πληθωρισμό, βλ. και μέτρο Σαμαρά τη δεκαετία του ’90) και όταν οι «λύσεις» που προτείνουν είναι μια ωραία αιτία για να οργιστείς.

Οργή νιώθουμε από τον αυθαίρετο βίο συμπολιτών μας που θεωρούν ότι αυτός ο κόσμος τους ανήκει.

Και η τρομοκρατία αποτέλεσμα οργής είναι. Μάλιστα αποτελεί και τον τρόμο της εκάστοτε εξουσίας.

Οργή μπορεί να νιώσει και ένας φίλαθλος για ένα πέναλτυ που δεν πήρε η ομάδα του ή μια νοικοκυρά που δεν της «έπιασε» το κατσικάκι. Δεν αναφέρομαι σε αυτή την οργή αλλά στην κοινωνική οργή που επιφέρει η καθημερινή αδικία που δεχόμαστε είτε από ένα κράτος που λειτουργεί εκτός ορίων ισονομίας και ισοπολιτείας όπως ευαγγελίζεται το σύνταγμα μας, είτε από άλλους παράγοντες όπως είναι ο τρόπος που παρουσιάζουν κάποια γεγονότα τα μήντια, εικόνες ανθρώπων που υποφέρουν επειδή είχαν την ατυχία να γεννηθούν σε λάθος περιοχή (ναι μωρέ στην Παλαιστίνη αναφέρομαι, αλλά και στο Ιράκ και σε πολλές Αφρικανικές χώρες που οι δυτικοί απομυζούν για να ζουν αυτοί καλύτερα ενώ μετά συγκαλούν συσκέψεις για να τους «βοηθήσουν») και γενικά στον «τρίτο κόσμο» και σε πολλούς άλλους παράγοντες που χρειάζονται ένα ολόκληρο βιβλίο αν είναι να αναφερθούν.


Ωραία καταλάβαμε τι σημαίνει οργή (εσένα περιμέναμε).

So What?

What’s Next?

Τι λέει ο Μπάμπι για τη συνέχεια?

Και ΤΩΡΑ (που εφάγαμε το ζαρζαβατικό) τι πράττουμε?

Δεν έχω απαντήσεις μια και εγείρονται σημαντικά ηθικά διλήμματα σε περιπτώσεις όπου ο πολίτης «καλείται να πάρει το νόμο στα χέρια του».

Το θέμα είναι ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση κανείς υπεύθυνος δεν θα μπορέσει να προβεί σε διάλογο.

Τότε θα είναι πολύ αργά για κροκοδείλια δάκρυα (Στέλλα).

Άρα?

Δε θα μπορούν οι «υπεύθυνοι» να προλάβουν το κακό γιατί δε θα μπορούν να το αντιμετωπίσουν (λέμε και καμιά μαλακία για να περάσει η ώρα).

Νομίζετε ότι δεν το ξέρουν?


Το ξέρουν μα για αυτό εξοπλίζουν τα ΜΑΤ.


Για «εμάς» νοιάζονται.

Δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο?

Επειδή είμαι βαθύς γνώστης της απληστίας τους αλλά και του ωφελιμιστικού τρόπου ζωής τους, θα μπορούσαν να πράξουν κάτι μόνο όταν θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια συσσωρευμένη και οργανωμένη κοινωνική οργή που ούτε οι εκάστοτε δυνάμεις καταστολής τους (και οι ακροδεξιοί που «πολεμούν» στο πλευρό τους για να μην ξεχνιόμαστε) θα μπορούν να αντιμετωπίσουν.

Μόνο τότε.


Άρα δεν πιστεύεις στη δημοκρατία μας?

Δεν πιστεύω σε κοινοβουλευτικές λύσεις που τις απαντήσεις έχουν καλοβολεμένοι αστοί, ενώ πιστεύω ότι η δημοκρατία μας έχει αδιέξοδα. Δεν έχω άλλες απαντήσεις γιατί το θέμα «δημοκρατία» είναι ΠΟΛΥ σοβαρό για να το προσπεράσεις έτσι. Απλά ας κοιταχτούμε στον καθρέπτη once και με το χέρι στην καρδιά να δούμε πρώτα αν λειτουργεί έτσι όπως λειτουργεί και δεύτερον ΠΟΙΟΥΣ ωφελεί έτσι όπως λειτουργεί και μετά εδώ είμαστε για να συζητήσουμε τα υπόλοιπα.

Τι?

Αυτό είναι Μανιφέστο?

ΟΧΙ σε διαβεβαιώνω.

ΟΡΓΗ είναι.



Υ.Γ. Εναλλακτικοί τίτλοι: «Της Οργής το Ανάγνωσμα», «Οργιστείτε Ελεύθερα…αλλά μετά πράξτε αναλόγως», «Σηκωθείτε από τους καναπέδες ΤΩΡΑ και οργιστείτε», «Μια οργή μας σώζει», «Μια οργή την ημέρα το κακό κράτος κάνει πέρα», «Κάποια οργή έχει η φάβα», «Εν αρχή είναι η οργή», «Άντε……οργιστείτε» κλπ…………..όποιες σχετικές ιδέες είναι ευπρόσδεκτες.

13 σχόλια:

MARINOS είπε...

Λες πικρές αλήθειες...!

D.Angel είπε...

Συμφωνώ με τον Μαρίνο!!!
Πού είσαι αγγελέ μου και μου λειψες;;;;Σε περιμένω να παίξουμε εεεε μη με ξεχάσεις!
http://dreamer-angela.blogspot.com/2009/02/blog-post_09.html

Φιλιά πολλά

Blackangel είπε...

Καλώς ήρθες Μαρίνο στην "περίεργη" παρέα μας. ;-)

Ονειροπόλο Αγγελ-άκι καταρχήν σε ευχαριστώ για τα "ζεστά" σου λόγια (ανταποδίδω που έλεγαν παλιά στις πειρατικές ραδιοσυχνότητες). Κατά δεύτερον δεν είχα άδεια πτήσης από τον Γαβριήλ αυτές τις μέρες λόγω μιας ίωσης. :-)

ΠΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΙΝΑΣ είπε...

Σε "διάβασα" στο σχόλιό σου στο μπλογκόσπιτο της dreamer-angel (ξέρεις, εκείνο το παιχνιδάκι με τα βιβλία κ.λ.π.). Δεν σε ήξερα, μα μου άρεσε ο τρόπος που σκέπτεσαι. Μπήκα στο σπιτικό σου και σε διάβασα περισσότερο. Άντε, καλώς με δέχτηκες για μουσαφίρη τακτικό μάγκα!

Τα σέβη μου.

Blackangel είπε...

Γεια σου φίλε Πάνο.

Καλώς ήρθες. ;-)

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

:-)

D.Angel είπε...

Tώρα βασικά μετά την επίσκεψη του Πάνου κ της Λευκής εγώ πρέπει να ζητήσω κέρασμα αλλά άσε για καμιά άλλη φορά!!!Τα φιλιά μου βρε αγγελάκι!!!Σ ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου στο παιχνιδάκι!

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά έχω μάλλον περάσει… στη φάση του όλα είναι μάταια πια… έτσι και αλλιώς οι άνθρωποι και από τις δυο πλευρές είναι τόσο ματαιόδοξοι και ξεροκέφαλοι, χωρίς καμία παιδεία θνητότητας, που έλεγε και ο μεγάλος μας πολιτικός φιλόσοφος Καστοριάδης, που καταλήγω να αντιμετωπίζω τις καταστάσεις με μια μάλλον ψυχική απάθεια… με μια ηρεμία που είναι απόσταγμα μιας τρόπον τινά στωικής φιλοσοφικής προσέγγισης της πραγματικότητας…

Στέλιος

Lefki είπε...

Dreamer, μίζα να ζητήσεις!!! :p
Blackangel, η οργή αυτή που περιγράφεις είναι αγνή, άδολη και απόλυτα δικαιολογημένη... Και θα συμφωνήσω με τον MARINO. Λες πικρές αλήθειες φίλε μου...

Blackangel είπε...

Συμφωνώ αγγελάκι μαζί σου ότι χρωστάω κέρασμα. Θα γίνει και αυτό (αν σε προλάβω πριν μας την κάνεις για τα "ξένα"). Θα σου δώσω και ποσοστά επίσης από τα κέρδη. :-))
Αν και επειδή θα ανέβω αύριο Β. Ελλάδα πιο πιθανό είναι να συναντήσω πρωτίστως την (μ)παοκτζού. :-))

Στελάρα μπορεί να έχεις και δίκιο. Πιστεύω πως δεν υπάρχουν απαντήσεις. Ξεκινάμε από τον προβληματισμό και μετά η κατάσταση είναι.......ότι θέλετε (και μπορείτε) καταθέτετε.

Ανώνυμος είπε...

Συνάδελφοι αν και οφ τόπικ πρέπει να σας ενημερώσω, ότι στο facebook στη σελίδα που σας δίνω γίνεται κόλαση.
http://www.facebook.com/wall.php?id=51192421709
Οποιος θέλει να παρακολουθήση και γιατί όχι να συμμετάσχει στο ξεφτίλισμα των διαχειριστών του φόρουμ SS, να κάνει εγγραφή και να μπει στην πιό πάνω ομάδα.

Blackangel είπε...

Ανώνυμε μην ασχολείσαι. Δεν "αξίζει". Αφήστε τους στη μιζέρια τους.

Lefki είπε...

Ακόμα οργισμένο νιάτο το παίζεις εσύ?
Άντε κάνε κανένα post της προκοπής να σχολιάσουμε τπτ... :ppppp
:)

Blackangel είπε...

Είμαι γριπιασμένο "νιάτο" (λέμε και καμιά μλκ για να περνάει η ώρα) από τον φιλόξενο καιρό της Β΄Ελλάδας. ;-)

Να "σε" πω. Πως αντέχετε το κρύο εκεί πάνω? Μπρρρρρρρ.........5 βαθμούς στον Βορρά, 5 και στον Νότο, αλλά.....καμία σχέση......

Κάτι ήθελα να σχολιάσω που είδα σήμερα και μετά την παρότρυνη σου θα επισπεύσω τις διαδικασίες. :-)