Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Φελλοί


Ο φελλός χρησιμοποιείται για να σφραγίσει τα μπουκάλια κρασιού επειδή η δομή του το καθιστά ελαφρύ, ελαστικό και αδιαπέραστο από τα περισσότερα υγρά και αέρια και με αυτόν τον τρόπο διατηρείται η ποιότητα του κρασιού αναλλοίωτη. Οι φελλοί παράγονται χρησιμοποιώντας το φλοιό των δέντρων φελλού (ένας τύπος βαλανιδιάς, Quercus suber ) που ευδοκιμούν στη νοτιοδυτική Ευρώπη, ειδικά στην Πορτογαλία. Η συγκομιδή του φελλού είναι μοναδική δεδομένου ότι μπορεί να ξεφλουδιστεί από το δέντρο χωρίς να το βλάψει.

Ο φελλός είναι γνωστός από την αρχαιότητα και η χρήση του στην Ελλάδα και τη Ρώμη έχει ξεκινήσει περίπου εδώ και 2000 χρόνια. Στους μεσαιωνικούς χρόνους το ξύλο χρησιμοποιήθηκε γενικότερα ως πώμα για τους σάκους και τα δοχεία αγγειοπλαστικής. Όταν τα μπουκάλια γυαλιού άρχισαν να χρησιμοποιούνται ευρύτερα στο 17 ο αιώνα, το ξύλο σταμάτησε να χρησιμοποιείται ως πώμα. Ο φελλός ανακαλύφθηκε πάλι και χρησιμοποιείται από τότε.

Ο "πραγματικός" φελλός μπορεί μερικές φορές να αναπτύξει μούχλα γεγονός που καθιστά το κρασί ακατάλληλο προς κατανάλωση. Για να καταπολεμήσουν αυτό το γεγονός, διάφορες οινοποιίες στρέφονται στη χρήση συνθετικών πωμάτων που έχει τις ευεργετικές ιδιότητες του πραγματικού φελλού, αλλά δεν επιτρέπουν το σχηματισμό μούχλας.
Πηγή: http://www.wineintro.com/history/glassware/cork.html


Αρσενικό Μοντέλο με τέλειους κοιλιακούς (όχι σαν τους δικούς μου), λέει το αστυνομικό ρεπορτάζ, πιάστηκε για διακίνηση κόκας. Ξανθιά ηθοποιός, εκβίαζε διάφορους άντρες αφού πρώτα κοιμόταν μαζί τους (σαν ανέκδοτο δεν ακούγεται?) με τη συνδρομή του φίλου της (δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι) που βιντεοσκοπούσε τις ερωτικές συνευρέσεις με τα «θύματα».

Καλά μου το έλεγε η Γιαγιά μου ότι στην “επιφάνεια” επιπλέουν μόνο οι φελλοί.

Και τα σκατά βρε Γιαγιά……..γιατί είσαι τόσο ρατσίστρια…………

11 σχόλια:

Lefki είπε...

χαχαχα
αυτό ακριβώς έλεγα με μια φίλη σήμερα, σαν ανέκδοτο ακούγεται, ειδικά αυτό με την ξανθιά.
Όπου έχουν όλοι πέσει από τα σύννεφα με το μοντέλο με τις φέτες (όχι τα τυριά). Το γνωστό μοντέλο, εκτός από γνωστό μοντέλο, εδώ πάνω στη μακρινή και κρύα Βουλγαρία, ήταν και επίσης γνωστό κωλόπαιδο με "έρωτες" στην περιοχή Πανοράματος.... και άλλα πολλά!
Κοινό μυστικό τα λιβάδια με τους αγρούς και τα αγριολούλουδα :p
Όσο για το κρύο που έλεγες, είναι κάτι που το έχουμε ψάξει. Επίτηδες συμβαίνει αυτό, υποβοήθηση στα γυμναστήρια είναι. Κοινώς, σφίγγουν οι κώλοι! :p
Περαστικά :)

Blackangel είπε...

Α για αυτό νιώθω τους γλουτιαίους δυναμωμένους. Αφού φοβάμαι να βήξω. :-))

Εντάξει το όλο νέο είναι ολίγο έως πολύ "κίτρινο" (για να σου πω την αλήθεια είμαι όλη μέρα στο κρεβάττι και βλέπω ότι μλκ θες) αλλά από την άλλη είναι ενδεικτικό της "επιφάνειας" και της "βιτρίνας" όπου ζει ή θαυμάζει η πλειοψηφία των Ελλήνων. Αμ ότι λάμπει δεν είναι χρυσός χρυσά μου που θα έλεγε και κάποιος μόδιστρος (έτσι για να είμαστε συνταγμένοι πλήρως με το post).

Σε ευχαριστώ (για τα περαστικά). ;-)

Lefki είπε...

Κοίτα, λέει ο μεγάλος και τρανός (δεν θυμάμαι το όνομά του) πως ο κάθε λαός έχει την δημοκρατία που του αξίζει... Έτσι φαντάζομαι πάει και στην επικαιρότητα, έχουμε αυτή που μας αξίζει, αυτή που ζητάει ο οργανισμός μας κατά βάθος.

Άντε αφού όλη μέρα βλέπεις tv, κάνε ρεπορτάζ, να μαθαίνω κι εγώ τπτ που την έχω καταργήσει...

Ανώνυμος είπε...

Φελλός, όπως λέμε Βουλγαράκης.

Μπλά, μπλά, μπλά Δημοκρατία,
Μπλά, μπλά, μπλά τον εκλέξανε...

Και νάταν ο μόνος ?

Έχουμε πείξει στίς ξανθιές,
στα μοντέλα, στούς ηλίθιους,
στους φελλούς και στούς γελοίους.

Πώς θα ξεφύγουμε από όλους αυτούς ?

Μάλλον μόνον με οργή.

Φιλικά
GT

Blackangel είπε...

Λευκή μου έχω και εγώ τις αντοχές μου στην ηλιθιότητα μην νομίζεις. Τι ρεπορτάζ να σου κάνω? Οκ έμαθα πως να φτιάχνω γιουβαρελάκια γιαχνί, πως στο ζώδιο μου μπήκε ο ανάδρομος ερμής και μάλλον κατά το τέλος του μήνα θα λάβω πολλά χρήματα και θα "σπρώξω" (ενώ μάλλον θα συμβεί το αντίθετο), ενώ άκουσα και μια ενδιαφέρουσα τηλεφωνική συνομιλία μιας καταστραμμένης με ένα πάνελ φελλών με τίτλο:

"ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ Η 45ΧΡΟΝΗ ΜΑΜΑ ΜΟΥ ΤΑ ΕΦΤΙΑΞΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΛΛΗΤΟ ΤΗΣ ΚΟΛΛΗΤΗΣ ΤΟΥ ΜΠΑΤΖΑΝΑΚΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 20 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΤΑ ΤΟΝ ΓΕΡΟ 65ΧΡΟΝΟ ΠΑΤΡΙΟ ΜΟΥ" :-)))

Και όμως ζουν ανάμεσα μας και μάλιστα κυριαρχούν σε όλους τους τομείς. Δικαίως κάποιος μπορεί να πει και τι ακριβώς κάνεις εσύ? Προβάλεις έναν ιδιότυπα ρατσισμό? Μπορεί να το δεις/πεις και έτσι. Προτιμώ όμως αυτόν τον ιδιότυπο ρατσισμό παρά τη δημοκρατία των φελλών. Αν και δεν φταίνε αυτοί. Στο επόμενο μου post θα γράψω που στοχεύω πραγματικά και ποιοί ευθύνονται για τη φαιδρή αυτή κατάσταση κατά τη γνώμη μου.

GT πρέπει να εστιάσουμε στο εργοστάσιο παραγωγής φελλών. Αυτό πρέπει "στρατηγικά" να χτυπήσουμε ή να πετάξουμε από το παράθυρο τις τηλεοράσεις και να μην ξαναδιαβάσουμε εφημερίδες/περιοδικά. Από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε σίγουρα. Η οργή είναι δεδομένη. Το θέμα είναι: "είναι αρκετή?". Ο Marx έλεγε ότι μια επανάσταση είναι εφικτή όταν οι καταπιεσμένοι έχουν να χάσουν μόνο τις αλυσίδες τους. Ε, εμείς έχουμε επιλεκτική οργή. Να πετάξω την πλάσμα οκ αλλά να δω πρώτα το Greys Anatomy και το Sex & and the City?

Το ξέρετε βρε παιδιά ότι ο Έλληνας στατιστικά διαβάζει ένα βιβλίο τον χρόνο? Τι λέμε τώρα.

Σας αφήνω τώρα γιατί αρχίζει ο Μικρούτσικος και η Χρουσαλά. :-))

Ανώνυμος είπε...

Σίγουρα χρειάζεται πολύ οργή.
Δεν φθάνουν τρείς και η Κούνεβα.

Και ο Marx, ανάμεσα στα άλλα, έγραψε ότι,
... θα συμβεί όταν οι μέν δεν θα μπορούν,
και οι άλλοι δεν θα αντέχουν.

Αλλά δεν γνωρίζω,
πως είναι δυνατόν να ανατραπεί
η δικτατορία του Τίποτα,

την στιγμή που οι άλλοι
νομιμοποιούν με την ψήφο τους,
την δικτατορία των φελλών.

Ήτοι, και την αντέχουν,
και την επιζητούν.

Ίσως και να την έχουν συνηθίσει,
ίσως και να τους αρέσει.
Βλέπεις,
Μπούλες, Μούλες, Πετρούλες
κάνουν καλά την δουλειά τους

Φιλικά
GT

Υ.Γ.
Αυτομαστιγωθείτε,
Κάνει καλό στην υγεία,
και που ξέρετε,
Ίσως και να σας αναδείξει
στο βουλευτικό αξίωμα.

Τι δήλωση !!!
Το άκρον άωτον της γελοιότητας.

Η δική μου η γιαγιά έλεγε ότι
Οι μεγαλύτεροι φελλοί,
ανεβαίνουν γρηγορότερα στην επιφάνεια.

Πολύ ωραία η ανάρτησή σου,
Λίγα λέει, Πολλά υποννοεί.

D.Angel είπε...

Tι να πω τώρα εγώ ένα μικρό και τίμιο αγγελάκι εεεε;;;;
Οφουυυυ απ το 90 και μετά μας έχουν πνίξει τα σκατά!!!
Κάτι ήξερε ο ποιητής τελικά!!!
Τα φιλιά μου άγγελε και μη ξεχνας εεεε
χρωστάς καφεδάκι!!!
Εφυγα
φρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρτττττττ

Lefki είπε...

Blackangel, έλεος, τούβλο σε στέλνω, τσιμεντόλιθος γυρνάς (Βουλγάρικη παροιμία :p). Δεν είναι γιουβαρελάκια, δεν έχουν καμιά σχέση με τα βαρέλια. Γιουβαρλάκια τα λένε!!! Νόστιμα,btw, ελπίζω να έγραψες την συνταγή.
Σήμερα όταν γύρισα από τη δουλειά άνοιξα την τηλεόραση,να περάσει λίγο η ώρα. Και τελικά με βρίσκω να έχω απορροφηθεί σε μια εκπομπή με λεζάντα
Η ΝΕΝΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ Η 20ΧΡΟΝΗ ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΣΕ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΑΣΚΑΛΑ.
Αν και ο τίτλος τα λέει όλα, υπάρχει μια μάνα κάπου στην επαρχία που όταν η κόρη της ζήτησε να σταματήσει να τραγουδάει στο μπουζουκτσίδικο και να δώσει για δεύτερη φορά εξετάσεις για να κυνηγήσει το όνειρό της, που είναι να γίνει δασκάλα, αυτή τρελάθηκε, αρνήθηκε, και πήρε τηλέφωνο στην Θρασκιά να βρει το δίκιο της.
Στο διπλανό κανάλι βέβαια, έπαιζε μια πονεμένη ιστορία, της Ποπάρας (Μαλλιωτάκη) και της πεθεράς της. Αυτές που λέτε βγήκαν στην Δρούζα για να κλάψουν και να κλάφτούν, μπας και γλιτώσουν τίποτα από τα κοράκια που πάνε να φάνε το μαγαζί του καλού αδικοχαμένου Μπάμπη Λαζαρίδη.
Ευτυχώς που έβαλε διαφημίσεις και ξεκόλησα!
Δεν μπορείτε να πείτε, επικοδομητικό απόγευμα πέρασα...

Blackangel είπε...

Παιδιά συγνώμη που αργώ να σας απαντήσω, αλλά η μετακίνηση από την κρεβατοκάμαρα στο γραφείο είναι μια επίπονη διαδικασία στην κατάσταση μου.

Λευκή με κάνεις και γελάω και σου είπα δεν κάνει. Έχουν σφίξει και οι γλουτιαίοι μου. Σαν τον Ρουβά με κατάντησε ο Βορράς. Εντάξει μωρέ γιουβαρλάκια, σου χαλάω εγώ χατίρι? Εγώ νόμιζα ότι προερχόταν από τη σύνθετη ελληνοαμερικάνικη λέξη: you + βαρελάκια (σαν τον Βαμβακούλα μιλάω ε?) επειδή είναι στρογγυλά (sic!!). Πως λένε οι οικονομικοί μας μετανάστες στο Αμέρικα: “τρέχει νερό από το roof και θα φωνάξω τον plumber”? Μια χαρά το πέρασες το απογευματάκι σου. Μην σου γίνει συνήθεια μόνο. :-))

Αγγελάκι δεν το ξεχνάω. Θα τον πιούμε σίγουρα τον καφέ μας. Χαρά μου να σε γνωρίσω και εσένα και την Λευκή και τον GT και άλλα παιδιά που έχουμε ανταλλάξει 2-3 κουβέντες μέσω net, γιατί είσαστε ένας λόγος που “υπάρχω” ως blogger. Μόλις συνέλθω θα σου στείλω mail με details (ωχ, λες να μου μείνει?).

GT, μην λες σε παρακαλώ τη λέξη Κούνεβα γιατί χτυπά σαν μαχαιριά στην καρδιά μου. Δεν έχω κάνει ακόμα post για αυτό το θέμα (θα αναφέρω το γιατί όταν έρθει η ώρα) και νιώθω πολύ άσχημα. Η δικτατορία του τίποτα ανατρέπεται πολύ πιο δύσκολα φίλε μου από μια πραγματική δικτατορία. Απαιτεί ένα προσωπικό και πνευματικό αγώνα. Πώς να τον πράξεις όμως αν είσαι απαίδευτος και πώς να εμπνεύσεις όταν το μοντέλο που επικρατεί είναι ο φελλός? Έχει γίνει “καλή” δουλειά και για να πούμε την αλήθεια δεν είναι μόνο Ελληνικό φαινόμενο μια και τα ίδια γίνονται σε όλα τα δυτικά κράτη (απλά εδώ, λόγω χαμηλού πνευματικού επιπέδου, τα μεγέθη διογκώνονται). Όταν λέω να πετάξουμε τις τηλεοράσεις γιατί μας σερβίρουν σκατά (όσο φασιστικό και να ακούγεται) το εννοώ. Ποιος το κάνει όμως? Ούτε εγώ που το προτείνω. Επιλέγω βέβαια να την έχω κλειστή τις περισσότερες ώρες αλλά πολλές φορές υποκύπτω στον “πειρασμό” της trash-tv. Και να σου πω και την αλήθεια δεν μου αρέσει να αναλαμβάνω τον ρόλο του ψευτοκαθοδηγητή γιατί μπορεί να σφάλλω κιόλας και αυτό που βλέπει/ψηφίζει η πλειοψηφία να είναι και το σωστό. Για αυτό επιμένω στον προσωπικό αγώνα. Υπάρχουν άνθρωποι που προβληματίζονται. Που κοιτούν πέρα από τον κόρφο τους. Που αποφεύγουν τους δογματισμούς (το συγκεκριμένο δεν το έχω καταφέρει ακόμα) και που δεν θεωρούν τίποτα ως δεδομένο. Υπάρχουν.......και έχω πολλές απαιτήσεις από αυτούς. Με ενοχλεί πχ η παντελής απουσία της ακαδημαϊκής κοινότητας από τους αγώνες των μαθητών, φοιτητών, αγροτών, εργατών κλπ κλπ. Μα τι κάνουν? Διαβάζουν? Ή τους έχει απορροφήσει το σύστημα οπότε να την χέσω τη μόρφωση τους αν αυτή τους επιφέρει μόνο προσωπικά οφέλη (αυταπατώνται βέβαια). Καλά τα λέει και εσένα η Γιαγιά σου. Συμφωνώ φίλε μου σε όλα όσα γράφεις.

Ουφ πλάτιασα.....και πιθανότατα να σας κούρασα κιόλας. Πάω να πάρω την αντιβίωση μου.

Σας στέλνω τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς από το.....κρεβάτι μου (κλασσικός αστός). ;-)

Υ.Γ.1. ΖΗΤΩ ΤΟ ZAPPING. ;-)

Υ.Γ.2. ΖΗΤΩ Η ΔΥΤΙΚΗ ΠΟΠ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ.

Υ.Γ.3. ΚΑΨΤΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ.

Υ.Γ.4. ΟΛΟΙ ΦΥΤΑ.

Lefki είπε...

Μετά το Υ.Γ.4. πήγα και αγόρασα μια αζαλέα.
Καλά έκανα ή εννοούσες κάτι άλλο?
:D

Blackangel είπε...

Λευκή, κοιτάζω τον καθρέπτη και αντικρίζω.......μια αζαλέα αυτές τις μέρες. ;-)))