Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Πόσο αξίζει η ζωή ενός εργάτη;


Διαβάζω στα χθεσινά νέα:

Τριανταπεντάχρονη εργάτρια έχασε τη ζωή της, ενώ τουλάχιστον άλλα δέκα άτομα διακομίστηκαν με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο Κοζάνης, από διαρροή μεγάλης ποσότητας αμμωνίας που σημειώθηκε σε εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων ζύμης.

Η άτυχη εργάτρια δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί έγκαιρα από το σημείο της διαρροής και έχασε τη ζωή της. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα και αυτοκίνητα στο «Μαμάτσειο» νοσοκομείο, ενώ το εργοστάσιο, που απασχολεί 100 περίπου άτομα, εκκενώθηκε.


και λίγες μέρες πριν:

Ένας 36χρονος εργαζόμενος στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα απανθρακώθηκε και τρεις συνάδελφοί του τραυματίστηκαν ελαφρά, σε εργατικό ατύχημα στην υψικάμινο του εργοστασίου.

Οι τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Λαμίας.

Το τραγικό γεγονός δεν αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο στη Λάρκο και θεωρείται αποτέλεσμα των άσχημων συνθηκών εργασίας και της έλλειψης στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων.


και:

Σοβαρό εργατικό ατύχημα σημειώθηκε γύρω στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης στο εργοτάξιο κατασκευής του Βιοτεχνικού Πάρκου της Πάτρας, με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό ενός 40χρονου εργάτη, πατέρα δύο ανήλικων παιδιών, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο ΠΓΝΠΤ

(Πηγή: ΑΠΕ)

και, και, και, και, και………
(τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά, απλά οι ενδείξεις αγνοούνται σκοπίμως)

και αναρωτιέμαι…..

ΠΟΣΟ ΑΞΙΖΕΙ Η ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΕΡΓΑΤΗ;

Όσο ένα Cohibas ενός χοντρού καπιταλιστή; Όσα τα καύσιμα μισού μιλίου του γιοτ του; 1/100000000000 της εξαγοράς ενός δημοσιογράφου ή ενός πολιτικού; Όσο μια αστακομακαρονάδα ή μια ομπρέλα με τα παρελκόμενα στην Ψαρρού; Όσο ένα δαχτυλίδι στην ερωμένη του κλπ κλπ (ε βάλτε και εσείς τη φαντασία να «δουλέψει», δεν είναι και δύσκολο);

Νομίζετε ότι κάνω πλάκα;

Στην Ελλάδα των Βλαστών, των σκανδάλων και της μίζας, των διεφθαρμένων πολιτικών κυβερνώντων αλλά και αντιπολιτευομένων (πριν λίγες μέρες όλοι θαυμάσαμε τη βίλα του πρώην υπουργού στη Σύρο), των επιδημιών εθελούσιας εξόδου (νέο φρούτο - μαλάκες έχουμε επιδημία φτώχειας και δεν έχετε πάρει ένα μέτρο προστασίας), στην Ελλάδα που δεύτερο της μέλημα (πρώτο είναι η κονόμα είπαμε) είναι να δημιουργήσει νέα Γκουαντανάμο για τους μετανάστες, να ενισχύσει την αστυνομία της όχι για προστασία αλλά για καταστολή (τώρα καταλαβαίνω γιατί η νέα επιδημία ονομάστηκε και γρίπη των χοίρων), στην Ελλάδα που τρίτο της μέλημα (πρώτο είναι η κονόμα είπαμε) είναι η καταστρατήγηση των ατομικών ελευθεριών (προχθές, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, έκρινε ως αντισυνταγματική τη νομοθετική τροπολογία για τη χρήση καμερών που «πέρασε» η κυβέρνηση), στην Ελλάδα που αντί να προσβλέπει στην προστασία και την ευημερία του κοινωνικού ΣΥΝΟΛΟΥ (νοσοκομεία, ερευνητικά κέντρα, σχολεία, κλπ), η εφαρμογή στοιχειωδών μέτρων προστασίας της σωματικής ακεραιότητας των εργατών της, θεωρείται πολυτέλεια. Συγνώμη λάθος. ΟΥΔΕΙΣ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ.

ΑΠΟΛΥΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ, καθώς το κύριο μέλημα ΟΛΩΝ των κυβερνήσεων που είχαμε έως τώρα (άντε να εξαιρέσω την πρώτη κυβέρνηση Παπανδρέου όχι τόσο για την αποτελεσματικότητα της όσο για τη διάθεση της) είναι η προστασία και η ευημερία των ΛΙΓΩΝ.

Γιατί;

Γιατί έχουμε ολιγαρχική δημοκρατία. Και η πλάκα είναι με τη δική μας αρωγή. Συγνώμη, αλλά ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ όσες Καρέτα-Καρέτα και να σώσουμε, όσες φορές και να σβήσουμε τα φώτα μας ή να πλυθούμε με λίγο νερό. Καλή η ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης αλλά αναρωτηθείτε και λίγο γιατί τα «μέσα» δεν προπαγάνδισαν ΠΟΤΕ μια αντίστοιχη ανάπτυξη κοινωνικής συνείδησης; Οικοφοβικοί όλου του κόσμου ενωθείτε. Ξοδέψτε λιγότερο νερό αλλά «σώστε» και καμιά ανθρώπινη ζωή. Γιατί σε κάθε εκλογική αναμέτρηση «σκοτώνετε» μυριάδες.

Όπως έχω ξαναγράψει, ξέρετε τώρα τι θα γίνει.

Θα μπει το μαχαίρι βαθιά στο κόκαλο. Τόσο βαθιά που – όπως πολύ σωστά λέει και ο Λαζόπουλος – πιστεύω πως η χώρα μας δεν έχει κόκαλο πλέον.

17 σχόλια:

ΝΑΝΤΙΑ είπε...

Kαλημέρα και καλό μήνα.
Με τι κάθεσαι τώρα κι ασχολείσαι!!
Σιγά μην ιδρώσει τ'αυτάκι τους,παχύδερμα ολκής,δεν αξίζουμε ΤΙΠΟΤΑ,πρέπει να το καταλάβουμε.Κι αν πάει να γίνει κάτι ή τιμωρηθεί κάποιος,θα γίνει όχι μόνο για τα μάτια του κόσμου,αλλά επειδή πίσω θα είναι κάποιος αντίπαλος-ανταγωνιστής,να επωφεληθεί απο το τραγικό συμβάν!Αμέτρητα τα παραδείγματα,ο θανατός σου ζωή μου άλλωστε!
Δημοκρατία είπες?Και ολιγαρχική?ΧΑ!
Μεγαλύτερη απάτη απο τη σύγχρονη λεγόμενη δημοκρατία,δεν υπάρχει και με την αρωγή μας φυσικά!
Καλύτερα δομημένη και σε εφαρμογή Δημοκρατία απο αυτη της αρχαίας Αθήνας,δεν υπάρχει!
Διότι αυτός που επρόκειτο να ψηφίσει ήταν ΠΟΛΙΤΗΣ και όχι υπήκοος,όπως είμαστε σήμερα.
Κι επίσης δεν έχει την ίδια βαρύτητα η δική μου ψήφος που είμαι νέα,με όλο το μέλλον μπροστά μου,με ενός εβδομηντάρη ας πούμε,που το μόνο που τον νοιάζει είναι αν θα πάρει αύξηση μεγαλύτερη απο την αξία του κουλουριού ή θα πάρει το ΕΚΑΣ ολόκληρο ή μειωμένο!!
Πρέπει να υπάρξουν άλλα κριτήρια και άλλες προτεραιότητες για το τί και ΠΟΙΟΙ πρέπει να ψηφίζουν επιτέλους σε αυτή τη χώρα!!
Άντε,με προβλημάτισες πάλι και θα κάψω καμμιά φλάντζα η ξανθιά καλοκαιριάτικα!!
Αν δε πήγες διακοπές και πρόκειται να πάς,καλά να περάσεις!

Korina είπε...

Δημήτρη μου, άκουσα τον Διευθυντή της Λάρκο μετά το δυστύχημα να κάνει δηλώσεις στην κρατική τηλεόραση. Τι είπε; Ότι "συμβαίνουν αυτά σε ένα μεγάλο εργοστάσιο" και ότι "τις περισσότερες φορές φταίνε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι"!!!!!!!!!!

Οι κάπως παγωμένοι είναι αλήθεια δημοσιογράφοι, εκείνη που μετέφερε το ρεπορτάζ και η άλλη που έλεγε τις ειδήσεις, χωρίς πείρα αλλά και χωρίς άντερα να πούνε κάτι άλλο στον αέρα, χωρίς σχετική προετοιμασία και προέγκριση από τα ανώτερα κλιμάκι της κρατικής τηλεόρασης, περιορίστηκαν να σχολιάσουν κομπιάζοντας ότι "αυτές είναι οι ...πρώτες, ε... δηλώσεις... (παύση) η πρώτη... αντίδραση ...ε, της εταιρίας!"

Αυτή είναι η αξία του εργάτη. Είναι αναλώσιμος, στατιστικό στοιχείο για το πόσο τοις εκατό απώλειες "δικαιολογει" ένα μεγάλο εργοστάσιο ή μια μικρότερη επιχείρηση. Και ένα ρεπορτάζ 30 δευτερολέπτων στην καλύτερη περίπτωση, άντε, κι ένα δίστηλο σε εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας, αν έχει πολλά θύματα, νεκρούς και τραυματίες...

vague είπε...

Η ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης χωρίς παράλληλη ανάπτυξη της πολιτικής συνείδησης, ισοδυναμεί με εκπαίδευση σκουπιδιαρέων σε σχέση με την εκπαίδευση αρχόντων.
Είναι ένα ακόμη κόλπο που κρατάει καλά στις μέρες μας - η δημιουργία της ψευδαίσθησης ότι μπορείς να ασχολείσαι με τα κοινά μακριά από την πολιτική, χωρίς να καταλαβαίνεις ότι αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο: να κάνεις εξωραϊστικές παρεμβάσεις, συναισθηματικού τύπου, χωρίς να γίνεσαι και πρόβλημα σ' αυτούς που κάνουν παιχνίδι.
Η οικολογία είναι της μόδας ακόμα και για τους κεφαλαιούχους, οι οποίοι όμως θα σαμποτάριζαν οποιαδήποτε πολιτική με κέντρο ενδιαφέροντος τον άνθρωπο.
Άμα ήταν για κάνα είδος υπό εξαφάνιση... οκ.

Korina είπε...

Και δυστυχώς, ο κατάλογος των μηδαμινής αξίας ζωών που χάνονται στο μεροκάματο, μακραίνει καθημερινά: http://www.tvxs.gr/v17577

Blackangel είπε...

Αγαπητή Νάντια καλό μήνα και σε σένα.

Μου τα μπέρδεψες λίγο μικρή μου. Μου «ανακάτεψες» την Αρχαία Αθήνα (έχεις διαβάσει πως ονειρευόταν ο Πλάτωνας την Ιδανική Πολιτεία;), τη δημοκρατία, το επιλεκτικό δικαίωμα ψήφου (unfair!!!!), αποκλείοντας μάλιστα μια ομάδα πληθυσμού όπως είναι οι συνταξιούχοι που και ΦΥΣΙΚΑ πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου, όπως δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν όλοι οι ενήλικες πολίτες, είτε είναι ξανθές και όμορφες, είτε φασίστες και άσχημοι. «Άλλο» είναι το θέμα της ανάρτησης μου, αλλά δεν πειράζει. Σε ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου.

Σου εύχομαι Καλές Διακοπές.

Blackangel είπε...

Κορίνα γεια σου.

Τον άκουσα, τον άκουσα…..που να μην τον άκουγα. Παλιά άκουγες και καμιά συγνώμη (όχι ότι άλλαζε κάτι), τώρα έχουμε νέα ήθη και έθιμα. Φαίνεται στις σχολές, τους μαθαίνουν το marketing εργατικών ατυχημάτων και πως από θύτης γίνεσαι θύμα. Η δήλωση που ανέφερες αποτελεί ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ και «απαιτεί» απάντηση. Είναι φορές που αναρωτιέσαι τι δικαιοσύνη να επιληφθεί και τι νόμος να εφαρμοστεί. Από την άλλη, να οδηγηθούμε σε μια κοινωνία «οφθαλμού αντί οφθαλμού»; Γιατί εκεί μας οδηγούν.

Και 4 ώρες αφιέρωμα να είχε, εμείς απλά θα γυρίζαμε κανάλι ή θα περιμέναμε την κάμερα να εισβάλει στο χαροκαμένο σπίτι. Μέχρι να αναστηθεί ο Michael Jackson στο άλλο κανάλι.

Υ.Γ. Σε ευχαριστώ για το link. Ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Προτεραιότητα μας είναι να σώσουμε τη γη όμως. Δεν πάνε να γαμηθούν οι κάτοικοι της.

Blackangel είπε...

Γεια σου Συνοδοιπόρος.

Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ με την τοποθέτηση σου.

Η απαξίωση της κοινωνικής συνείδησης, είναι ένα τέχνασμα όπως πολύ σωστά λες, που σκοπό έχει να νιώθουμε κοινωνικά ενεργοί χωρίς ουσιαστικά να είμαστε. Θα μου πεις από το να βλέπουμε απλά τηλεόραση κάτι είναι και αυτό. Δεν αρκεί απαντώ εγώ. Είναι ένα βήμα σίγουρα (χειροκροτούμε αυτή την προσπάθεια), αλλά όχι ολοκληρωμένο. ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ, πώς να το κάνουμε. Δε μπορείς να τεμαχίσεις τη συνείδηση και να τη χρησιμοποιήσεις κατά το δοκούν. Είναι τόσο απλό αλλά όχι το ίδιο κατανοητό από ότι φαίνεται.

Υ.Γ. Τι ωραίο nick που έχεις επιλέξει.....μου αρέσει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ. «Σπάει» τη συνήθη ατομικότητα των nicks που δηλώνουν απλά ένα ΕΓΩ και φανερώνει.....συμμετοχή, κοινή πορεία…….είναι πολύ μαρξιστικό, χωρίς παρεξήγηση ;-)

vague είπε...

Ξέρεις, νιώθω ότι είναι κάτι παραπάνω από το "δεν αρκεί".
Είναι ότι, δεν γίνεται να προσπαθείς να βελτιώσεις τη σχέση σου με το περιβάλλον, χωρίς πρώτα να έχεις αναπτύξει πολιτική συνείδηση.

Η οικολογική στάση ζωής και η οικολογικές λύσεις, απαιτούν πολιτική βούληση.
Είναι γελοίο να αγωνίζεσαι πχ για τη σωτηρία ενός ποταμού, χωρίς να λαμβάνεις υπόψη την πολιτική ανοχής πίσω από την άνεση ενός βιομήχανου να τον μολύνει.
Όπως είναι γελοίο να προσπαθείς να επιβάλεις βελτίωση των συνθηκών εργασίας σε ένα εργοστάσιο, χωρίς να λαμβάνεις υπόψη την πολιτική ανοχής υπέρ του βιομήχανου, τον οποίο δεν συμφέρει οικονομικά να εξασφαλίσει ποιότητα και ασφάλεια στους εργαζόμενους.

Χαίρομαι που σ' αρέσει το nick μου.
Η αίσθηση που λες ότι δημιουργεί, ήταν ακριβώς η πρόθεσή μου.
Και γιατί να παρεξηγηθώ;
Θα ήταν τιμή μου να χαρακτηριζόμουν μαρξίστρια ;)

ΝΑΝΤΙΑ είπε...

Δε μπέρδεψα τίποτα!Μάλλον δε κατάλαβες τι αναφέρω στην αρχή και πώς αναπτύσσω μετά,τέλος παντων!
Λοιπόν πάμε απ'την αρχή.
Ολα είναι θέμα παιδείας(οχι αυτή που μας "διδάσκουν" στα σχολεία)και ηθικής,των αρχόντων πρώτα και κατ'επέκταση των αρχουμένων,όπως λέει και ο Πλάτων στη Πολιτεία του!!
Τι το κακό δλδ έχει ο Πλάτων,μια χαρά τα λέει,ειδικά στο παραλληλισμό με το κόσμο στη σπηλιά,οποιαδήποτε ομοιότης με τη σημερινή παγκόσμια κατάσταση,είναι σατανικά συμπτωματική!!
Μια πιο λεπτομερής ανάγνωση δεν βλάπτει!
Μακάρι η σημερινή "δημοκρατία μας" να έμοιαζε κατ'ελάχιστον με αυτή της αρχαίας Αθήνας.
Οσο για τη ψήφο και πάλι δε κατάλαβες το νόημα έτσι όπως το λέω,δεν αποκλείω κανέναν,απλά αναφέρω οτι πρέπει να υπάρξουν άλλα κριτήρια και προτεραιότητες στο ΤΙ και ΠΟΙΟΙ θα ψηφίζουν,χωρίς αποκλεισμό!
Τωρα για το δικαίωμα της ψήφου και κατά ποσο είναι σωστο,ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ειναι μια άλλη πονεμένη ιστορία,η οποια ξεκινά και πάλι απο τη ΠΑΙΔΕΙΑ του κάθε ΠΟΛΙΤΗ,που έπρεπε να είμαστε και ΟΧΙ υπηκόου,που μας έχουν ΣΚΟΠΙΜΑ καταντήσει και συντηρούν!
Έτσι λοιπόν,φτάνουμε και στα ατυχήματα.
Αν υπήρχε στοιχειώδης παιδεία των κρατούντων ή του επικεφαλής του όποιου εργοστασίου στο οποίο συνέβει το τραγικό περιστατικό,
τι θα γινόταν?
Οχι αυτά που γίνονται τώρα πάντως.
Αν είχανε Παιδεία οι κρατούντες,το πρώτα μέλημά τους,πέρα απο την ηθική και υλική αποκατάσταση των οικείων του παθόντος και πέρα απο τα πρόστιμα,θα υποχρέωνε το κάθε εργοδότη για ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ μέτρα προστασίας των εργαζομένων.
Αν υπήρχε Παιδεία,δε θα είμασταν σκέτοι αριθμοί γι'αυτούς και να μας βλέπουν μόνο στο πόσα θα βγάλουν απ'το στίψιμό μας!
Αν υπήρχε Παιδεία και Ηθική.
Τι κάθομαι και λέω έ?
Άλλωστε ένας "φασίστας" τάλεγε στη Πολιτεία του!!

Blackangel είπε...

Συνοδοιπόρος το «δεν αρκεί», ίσως δεν αρκεί τελικά, έχεις δίκιο. :-))

Φυσικά και η οικολογική στάση είναι πολιτική. Τα πάντα – σχεδόν – είναι πολιτική. Συμφωνώ με τα παραδείγματα σου και επιπροσθέτως αναφέρω ενδεικτικά την περίπτωση ρεπουμπλικάνου οικολόγου που προσέχει το περιβάλλον και ψηφίζει (ψήφιζε για την ακρίβεια) Bush, που βομβάρδιζε και σκότωνε αμάχους.

Το θέμα είναι πως μπορούμε να αφυπνίσουμε τις μισές αυτές συνειδήσεις; Μήπως δεν είναι ΚΑΝ μισές;

Χαίρομαι που χαίρεσαι που μου αρέσει το nick, αλλά πιο πολύ, με ευχαριστεί το «Θα ήταν τιμή μου να χαρακτηριζόμουν μαρξίστρια» (είδε ο αθίγγανος τη γενιά του κλπ κλπ). :-))

Blackangel είπε...

Αγαπητή Νάντια έχεις διάθεση νομίζω να συζητήσουμε για την Αρχαία Αθήνα έτσι; Ειλικρινά δε μπορώ να βρω κανένα παραλληλισμό, ούτε να συγκρίνω πολιτικά συστήματα που απέχουν αιώνες. Θα σου κάνω όμως το χατίρι και αν θες ακολουθείς (παρόλο που διάβασα την απάντηση σου λίγο πριν κοιμηθώ).

Καταρχήν «οφείλεις» να μου διευκρινήσεις για τι ακριβώς συζητάμε; Για τη Δημοκρατία στην Αθήνα του Χρυσού Αιώνα, για τη Δημοκρατία όπως τη φαντάστηκε ο Πλάτωνας στην Πολιτεία, για τη Δημοκρατία του Αριστοτέλη, για τους νόμους του Σόλωνα, για τον Κλεισθένη, για το τι ακριβώς εφαρμόστηκε; Αλλιώς θα πλατιάσουμε…..επί ματαίω θαρρώ…….Θα είναι άδικο - για τους Αρχαίους κυρίως - να «υποστούν» αυτό το μαρτύριο, μια και η κάθε εποχή έχει τις δικές της ανάγκες και κατά συνέπεια και εφαρμογές.

Οφείλουμε καταρχήν να ορίσουμε τι είναι Δημοκρατία. Σίγουρα το πολίτευμα που έχουμε τώρα είναι κατά συνθήκη δημοκρατικό (οι «παραβιάσεις» ουκ ολίγες), αλλά και η Δημοκρατία του Περικλή δεν ήταν αληθινή Δημοκρατία απλώς έτσι ονομάστηκε. Οι γυναίκες δε ψήφιζαν, δικαίωμα ψήφου είχαν μόνο οι Αθηναίοι Πολίτες, υπήρχαν δούλοι και μέτοικοι, η εξωτερική της πολιτική ήταν ιμπεριαλιστική, ενώ ήταν έντονα τοπικιστική. Φασιστοδημοκρατία ήταν μεταξύ μας έτσι; Αυτή τη δημοκρατία θέλουμε; Είμαι σίγουρος πως ΟΧΙ.

Θίγεις ένα πολύ σημαντικό για μένα θέμα και αυτό ίσως θέλεις να προβάλεις και εγώ δεν καταλαβαίνω. Την ΗΘΙΚΗ. Εκεί με βρίσκεις ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΜΦΩΝΟ. Οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν «κόλλημα» με την ηθική (δικαίως). Υπάρχει παντελή έλλειψη ηθικής στη σύγχρονη πολιτική. ΣΥΜΦΩΝΩ. Αλλά δεν είναι ΜΟΝΟ αυτό. Ακόμα και ηθικός να είσαι, αν άγεσαι κα φέρεσαι στο νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό σύστημα θα διαβρωθείς (το έχουμε ξανασυζητήσει αυτό).

Οι σύγχρονες κοινωνίες είναι «αιχμάλωτες», ενώ οι κοινωνοί ζουν μέσα σε μια αυταπάτη (που οι ίδιοι επέλεξαν), μια κοινωνική και οικονομική ανισότητα που μπορεί να ανατραπεί μόνο μέσω μιας «εξέγερσης» (δεν αναφέρομαι απαραίτητα στη βία χωρίς να την αποκλείω). Η κοινωνική και οικονομική ανασφάλεια όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τη συσσώρευση του πλούτου και της εξουσίας στα χέρια λίγων (κυριολεκτικά), την ανεργία, την έλλειψη κοινωνικής ασφάλισης, την ανομία, την έλλειψη παιδείας, υγείας, της φτώχειας που ταλανίζει πάνω από το 20% του εγχώριου πληθυσμού, κουλουπού κουλουπού, «οδηγούν» όχι ματαιόδοξα στην «ανατροπή» που αργά ή γρήγορα θα συμβεί.

Κοινωνική δικαιοσύνη και εταιρείες δε μπορούν να συμπορευτούν.

Εξάλλου «κρίση» δεν έχει μόνο το πολίτευμα ή οι πολίτες αλλά και το ίδιο το οικονομικό σύστημα. Και ενώ μας έχουν πρήξει ότι είναι ελεύθερη αγορά, γελάμε με τις κρατικές παρεμβάσεις που λαμβάνουν χώρα κάθε λίγο και λιγάκι. Ενώ με τον ανατολικό ψευτοσοσιαλισμό ξεμπέρδεψαν μια και καλή με ένα σπρωξιματάκι, εδώ συντηρούν τον ασθενή με μηχανική υποστήριξη. Και ενώ αρκεί ένα δικό μας «φου», καθώς και ανάπτυξη «νέων» συνειδήσεων αλλά και ένα μαζικό κοινωνικό κίνημα που δε θα είναι καπελωμένο από ΚΑΝΕΝΑ από τα υπάρχοντα κόμματα και τους πολιτικούς τους, αναλωνόμαστε στο τι δημοκρατία θέλουμε. ;-)

Συγνώμη Νάντια για το σεντόνι και αν ήμουν επαναλήψιμος και ολίγο καυστικός, αλλά αυτή είναι η γνώμη μου.

Κοιτάμε μπροστά Νάντια και όχι πίσω. Δεν είναι ασέβεια στο παρελθόν μας. Το "οφείλουμε" στα παιδιά μας.

Υ.Γ. Τέτοιου είδους συζητήσεις έχουν γίνει κατά καιρούς στο internet και έχει πλάκα καθώς ο καθένας προτείνει τη «δημοκρατία» που του αρέσει. Έχω και εγώ μπει στο «τριπάκι» και αντιπαρατεθεί στο παρελθόν με διάφορους που πίστευαν ότι τα πράγματα είναι τόσο απλά, όσο το να βάλουμε ένα πολίτευμα αλλά και τους πολίτες σε μια χρονομηχανή και να τους στείλουμε αιώνες πίσω. Το καταφέρνουν εξάλλου αυτό οι σύγχρονες Ελληνικές κυβερνήσεις μια χαρούλα χωρίς να διαθέτουν τα τεχνικά μέσα. :-))))

vague είπε...

Δεν πιστεύω ότι θα κρατήσει πολύ αυτή η κωμωδία.
Το πράγμα θα φανεί από μόνο του, όταν αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι, ο κόσμος να χαλάσει, κάποια ζητήματα δεν λύνονται αποσπασματικά και κομφορμιστικά.
Μοιραία τότε, θα στραφούν σε πιο ουσιώδεις κατευθύνσεις, όλοι όσοι έλπιζαν ότι μπορούσαν να είναι οικολόγοι απολιτίκ και θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων, να πάρουν θέση.

Blackangel είπε...

Από το πληκτρολόγιο σου και στου οικολόγου τη μισή συνείδηση Συνοδοιπόρος. ;-)

Μακάρι, μακάρι.....

ΝΑΝΤΙΑ είπε...

Αν είναι σαν Ελλάδα να τρώω σφαλιάρες απο ανύπαρκτα υποκρατίδια-μαριονέτες τύπου Σκο(ρ)πίων ΝΑΙ,χίλιες φορές ΝΑΙ,να έχω ιμπεριαλιστική εξωτερική πολιτική και όχι αυτό που γίνεται σήμερα!
Τότε υπήρχαν Αθηναίοι Πολίτες,δούλοι και μέτοικοι όπως λές!Πολύ πιο καλύτερα σε σχέση με το σήμερα που ΟΛΟΙ ΜΑΣ είμαστε δούλοι των 300 με τους διαπλεκομένους τους!!!
Τότε,στην αρχαία Αθήνα υπήρχε η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ,οπως τη λέμε σήμερα και όχι αυτό το έκτρωμα που δε ξερεις κυριολεκτικά,αν θα λάβει τη ψήφο σου αυτός που ψήφισες?
Επιμένω στην ΗΘΙΚΗ και στη ΠΑΙΔΕΙΑ,που εμείς είμαστε ΖΩΑ σε σχέση με τους προγόνους μας!
Δεν είμαι αρχαιολάτρισσα του τύπου πως ό,τι έγινε στο κόσμο ντε και καλά προέρχεται απο Έλληνες,αλλά σε κάποια πράγματα,κάποτε,είμασταν πρωτοπόροι!Κάποτε,γιατί τώρα.....
Φασιστοδημοκρατία όχι,είναι απαράδεκτος ο χαρακτηρισμός για μένα,γνώμη μου είναι,πως ήταν πραγματική δημοκρατία,ακόμα και του Κλεισθένους,μιας και τον ανέφερες,σε σχέση με ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ανα το κόσμο σημερινή,ασχέτως εποχων και αναγκών.
Το ζητούμενο ήταν ένα,η ευημερία και το καλό του ΠΟΛΙΤΗ και όχι η κοροϊδία και χαλιναγώγηση του ΥΠΗΚΟΟΥ,που επιμένω πως είμαστε σήμερα.
Άλλωστε τότε ειπώθηκε μια μεγάλη κουβέντα:
Ελληνες εισίν οι την εμιν ΠΑΙΔΕΙΑΝ κατέχοντες!!
Αν καταλαβαίνεις το βαθύτερο νόημα της φράσης,θα δείς και πόσο "ρατσιστές" ηταν οι πρόγονοί μας!
Υγειαίνετε!!

Blackangel είπε...

Νάντια λίγο ΛΑ.Ο.Σ μου ακούγεται "όλο αυτό". Πες μου ότι "ενημερώνεσαι" και από Λιακόπουλο - Πλεύρη;

;-))

ΝΑΝΤΙΑ είπε...

Μπράβο βρέ!!!
Βουλωμένο γράμμα διαβάζεις!!
Μόλις ξεκίνησα να διαβάζω και τον αγώνα του Χιτλερ!!!!
Κάποιος άλλος,γνωστός και μη εξαιρετέος blogger,με βάφτησε κάποτε αναρχοκομμουνίστρια!!
Αποφασίστε τελικά,να βάλω και ταμπέλα!!
Κάποτε σου πρότεινα κάποιο βιβλίο του Φίσερ,η Επανάσταση είναι αλλιώς,αν το βρήκες και το διάβασες,κάπου εκεί μέσα θα βρείς κι εμένα!!
Πάω τώρα να διαβάσω και λίγο...Λιακόπουλο να πάθω μιαν ανάταση η Ελληνίδα!!

Blackangel είπε...

Νάντια παρόλο που πλατιάσαμε ("καλύψαμε" την Αρχαία Ελλάδα αλλά και το Μακεδονικό) :-)) έχω να σου θέσω την εξής ερώτηση/προβληματισμό:

Μπορείς να μου εξηγήσεις πως συνάδουν η δικαιοσύνη ΠΟΥ ευαγγελίζεσαι από τη μια μεριά και η προτροπή για ιμπεριαλισμό από την άλλη;

Στη μέση απόσταση ανάμεσα στο
τρώω σφαλιάρες", μέχρι "δίνω σφαλιάρες" βρίσκεται ένα χαμένο όνειρο.

Κάπου υπάρχει μια ασυμβατότητα Νάντια, πιστεύω πως το καταλαβαίνεις.

Καλό σου μεσημέρι.