Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2007

Άρχισε η κατεδάφιση του Ungdomshuset στην Δανία


Εργάτες υπό ισχυρή αστυνομική προστασία άρχισαν σήμερα την κατεδάφιση του Ungdomshuset, ενός ξενώνα για νέους, στην Κοπεγχάγη, του οποίου η εκκένωση την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε αρκετές ημέρες και νύχτες ταραχών στην πρωτεύουσα της Δανίας, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η δανική τηλεόραση.

Το Ungdomshuset ήταν το καταφύγιο τα τελευταία 25 χρόνια περιθωριακών νέων και ένα από τα προπύργια της underground κουλτoύρας στην Ευρώπη. Πωλήθηκε το 2001 από τις δημοτικές αρχές της Κοπεγχάγης σε μια χριστιανική κοινότητα που ζήτησε την απομάκρυνση των καταληψιών του, κυρίως νεαρών. Εργάτες με το πρόσωπο καλυμμένο για να μην αναγνωρίζονται από τους νεαρούς που διαμαρτύρονταν για την κατεδάφιση, άρχισαν με εκσκαφείς το γκρέμισμα του τετραώροφου ιστορικού κτιρίου, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TV2 News.

ΠΗΓΗ ΑΠΕΛίγα λόγια για το Ungdomshuset για τους μυημένους:

Το Ungdomshuset (Το σπίτι της νεότητας) είναι η "Υφανέτ" των Δανών. Κάπου στο κέντρο της Κοπεγχάγης, στεγάζει από το 1982 -οπότε και πήρε το όνομά του- ανθρώπους νέους κυρίως, αριστερών πολιτικών πεποιθήσεων που συμβιώνουν ειρηνικά και ασχολούνται με τις τέχνες διοργανώνοντας συναυλίες, art festivals, workshops, πολιτικά και κοινωνικά forums. Διαθέτουν επίσης χώρους της κατάληψης σε τοπικές μπάντες για πρόβες κλπ.

Το Ungdomshuset έχει περάσει μια ταλαιπωρημένη ζωή αφού κατά καιρούς υπέστη από πωλήσεις, μεταπωλήσεις, δημοπρασίες και δίκες. Ο τελευταίος κάτοχός του είναι μια δεξιών καταβολών αίρεση που κατά σύμπτωση (διαβολική;; ονομάζεται Fadershuset (το σπίτι του πατέρα!). Αγόρασε από το κράτος το κτίριο στην τιμή των 2εκατ. κορώνων ώστε να το κατεδαφίσει και να χτίσει το νέο "Σπίτι του πατέρα" και έκτοτε προσπαθεί να εξοστρακίσει τους κατοίκους του με διάφορα μέσα. Ένα Δανέζικο ίδρυμα με έρανο μάζεψε 15 εκατ. κορώνες και τα πρόσφερε στην Fadershuset για να αγοράσει το κτίριο παρ'όλα αυτά η αίρεση δε δέχτηκε.

Οι κάτοικοι του U. αντιστέκονται με τρομερή δύναμη και οργάνωση, έχοντας φτιάξει κανονικό στρατό με εξοπλισμούς προκειμένου να σταθούν απέναντι στην αστυνομική βία που τους κυνηγάει κάθε φορά που γίνεται μια διαδήλωση υπέρ της παραμονής τους στο Ungdomshuset. Τότε η Κοπεγχάγη γίνεται πεδίο μάχης.

Ο κοινός βίος τους μέσα στο κτίριο έχει οργανωθεί πολύ καλά. Έχουν όλα όσα χρειάζονται καθώς η πολυσυλλεκτικότητα των ανθρώπων που ζουν εκεί έχει βοηθήσει στο μοίρασμα των γνώσεων και των ικανοτήτων για το κοινό καλό, κάτι που δε γίνεται στις οργανωμένες κοινωνίες (γίνεται αλλά όχι με την απλή θέληση του να βοηθάς ο ένας τον άλλο, συνήθως το κέρδος και ο βιοπορισμός μπαίνει στη μέση).

Μιλάμε δηλαδή για συμβίωση (με το γνήσιο νόημα της λέξης) = συνύπαρξη με κοινά θετικά ωφέλη.

Η κυβέρνηση της Δανίας είχε δώσει περιθώριο στους εντός του U. να το εγκαταλείψουν πριν τις 13 Δεκέμβρη. Οι ίδιοι βέβαια δεν το έκαναν και ετοίμασαν ένα πρόγραμμα αντιδράσεων σε περίπτωση επέμβασης του στρατού και της αστυνομίας στο U. Είναι μια σειρά από διαδηλώσεις και δράσεις όχι μόνο σε ομαδικό αλλά και σε ατομικό επίπεδο, σου λέει για παράδειγμα πώς μπορείς εσύ ως μονάδα να δράσεις από το μέρος που βρίσκεσαι στη Δανία ακόμη κι αν είσαι μακριά από την Κοπεγχάγη. Εmail συμπαράστασης μπορούν να σταλούν στη διεύθυνση kontakt@ungeren.info

Οι κάτοικοι του Ungdomshuset μας καλούν να επισκεφτούμε την Κοπεγχάγη και να τους συμπαρασταθούμε. Παρ'όλα αυτά αν κάποιος νιώθει την ανάγκη να κάνει κάτι παρόμοιο ας υποστηρίξει το δικό μας Ungdomshuset, την κατάληψη της Υφανετ στην οδό Παπάφη στη Θεσσαλονίκη, που είναι επίσης αξιοσημείωτη για τον τρόπο που οι άνθρωποί της οργανώνονται, ζουν και αντιδρούν στην κερδοσκοπική χρήση της από το κράτος!

Αν βάλετε στον μηχανισμό αναζήτησης του youtube τη λέξη Ungdomshuset μπορείτε να δείτε σχετικά βιντεάκια. Αξίζει να αναζητήσετε και πληροφορίες μέσω δικτύου. Τουλάχιστον είναι πιο ενδιαφέρον από το τι μπλουζάκι φορούσε ο Σαρμπέλ την βραδιά που κέρδισε την συμμετοχή στην Flοrovision 2007 που μας πασάρει η Ελληνική τηλεόραση. Η επίσημη ιστοσελίδα (υποστηρίζει και αγγλικά): http://www.ungdomshuset.dk

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τι να πω;;;Οτι και να πω είναι πολύ λίγο!
Δεν ξέρω με ποιον να τα πρωτοβάλω.Κυβερνήσεις εκκλησία;;;Με ποιους;;;
Αντί να στηρίξουν και να συμπαρασταθουν στα άτομα αυτά,αντιθέτως οι ίδιοι τα ωθούν στην βία και εγκληματικότητα.
Αίσχος ντροπή!!1
θα ναι περίφανοι όταν δουν τόσους ανθρώπους να μένουν στο δρόμο;;;
Και μετά θα αναλογίζονται και ρίχνουν ευθύνες ο ένας στον άλλο για την κατάσταση που επικρατεί στην ΄χωρα.Για την κατάσταση που οι ίδιοι δημιουργησαν!!!
Δεν το γνώριζα ότι υπάρχει κάτι ανάλογο και σε μας.Τελικά έχουμε τόσα πράγματα γύρω μας πυ τα αγνοούμε...

Φαίδρα