Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2007

Να επιτραπεί η είσοδος της Αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, προτείνει ο Θ.Πάγκαλος


Διαβάστε το παρακάτω ρεπορτάζ:

"Την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου προτείνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος, ζητώντας να επιτραπεί η είσοδος της Αστυνομίας στα πανεπιστήμια, ακόμα και χωρίς την άδεια των πρυτανικών αρχών.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο κ. Πάγκαλος υπενθυμίζει ότι ήταν ένας από εκείνους που αγωνίστηκαν για τη θέσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου, αλλά η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα πανεπιστήμια δεν έχει σχέση με την ελευθερία των ιδεών.

«Το άσυλο είναι και μόνον ένας χώρος όπου εκφράζονται ελεύθερα όλες ανεξαιρέτως οι απόψεις. Αυτό και μόνον είναι το άσυλο και δεν έχει καμία σχέση με τις παράνομες πράξεις που βλέπουμε κάθε τόσο μέσα στα πανεπιστήμια. Εγώ θα έλεγα ότι το πανεπιστημιακό άσυλο δεν σημαίνει καν ότι δεν μπαίνει η αστυνομία στα πανεπιστήμια. Εγώ δεν βλέπω γιατί πρέπει να είναι απούσα η αστυνομία τάξης από τα πανεπιστήμια» αναφέρει και επικαλείται το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης το οποίο «θυμίζει πλέον ένα τεράστιο παζάρι».
«Διάφοροι πλανόδιοι οι οποίοι προφανώς φοβούνται να πάνε στα χωριά και στις πλατείες, πωλούν ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς με εντελώς παράνομο τρόπο. Χωρίς άδεια, χωρίς να κόβουν αποδείξεις, χωρίς να πληρώνουν φόρους. Είναι δυνατόν να συγκαλύπτεται όλο αυτό το πανηγύρι με το πανεπιστημιακό άσυλο και να μην μπορεί η αστυνομία να μπει μέσα και να επιβάλει την τάξη;» διερωτάται και προσθέτει:

«Εμείς, όταν πολεμήσαμε την ΕΡΕ και την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, το κάναμε διότι μέσα στα πανεπιστήμια υπήρχε αστυνομία με πολιτικά που παρακολουθούσαν τι λέγαμε και τι κάναμε για να 'εμπλουτίσουν' τους φακέλους μας [...] Το να περιπολούν, λοιπόν, σήμερα οι αστυνομικοί μέσα στα πανεπιστήμια, όπως περιπολούν στους δρόμους, και να συλλαμβάνουν αυτούς που πουλάνε αφρικανικά αγαλματάκια δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι πιστεύουν ότι παρεμποδίζει την ομαλή διεξαγωγή της διαπάλης των ιδεών. Εκτός αν δεχθούμε ότι διαπάλη των ιδεών στη σημερινή Ελλάδα, σημαίνει βρώμα, ακαταστασία και καταστροφή δημοσίων κτιρίων. Διότι αυτή είναι η κατάσταση μέσα στα πανεπιστήμια».

Ο κ. Πάγκαλος τάσσεται επίσης υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, αφού -όπως λέει- θα επιφέρει την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, αλλά δηλώνει σύμφωνος με την επιλογή του ΠΑΣΟΚ να αποχωρήσει από τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

Ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι ο ίδιος θα ψηφίσει κατά συνείδηση τον νέο νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ και στρέφεται κατά της ΠΟΣΔΕΠ, η οποία «εκφράζει μια πολύ μικρή μειοψηφία των πανεπιστημιακών».

«Έχω τη βεβαιότητα πλέον ότι από τους τρείς - τέσσερις χιλιάδες διαδηλωτές που κάνουν πορείες κάθε εβδομάδα η μεγαλη πλειοψηφία δεν έχει ιδέα καν για τι θέμα μιλάμε» σημειώνει.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πάγκαλος εκτιμά ότι -αν και δύσκολη- είναι δυνατή η ανατροπή των προβλέψεων των δημοσκοπήσεων και τάσσεται υπέρ της επιστροφής του Κώστα Λαλιώτη και του Γιάννου Παπαντωνίου.

Σημειώνει, δε, πως σε περίπτωση νέας εκλογικής ήττας «όλοι μας θα κριθούμε».

Ενόχληση στο ΠΑΣΟΚ

Αποστάσεις από τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου τήρησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης:

«Το ΠΑΣΟΚ έχει διατυπώσει τις θέσεις του για το πανεπιστημιακό άσυλο και διαμορφώνει και διατυπώνει τις θέσεις του για την Παιδεία με τις αποφάσεις των Οργάνων του. Ο διάλογος στο ΠΑΣΟΚ είναι ελεύθερος, αλλά κάθε τι που δημιουργεί σύγχυση δεν προσφέρει τίποτα αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο κ. Αθανασάκης.

«Η παρούσα νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στην Πανεπιστημιακή κοινότητα και τους φοιτητές να περιφρουρήσουν το χώρο» ήταν η τοποθέτηση του Χρήστου Παπουτσή μέλου του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και προσέθεσε: «Η αστυνομία καλά θα κάνει να παίξει το ρόλο της εκτός πανεπιστημιακής κοινότητας. Ο ρόλος της αστυνομίας είναι εκτός πανεπιστημιακού ασύλου.»

Αντίδραση του ΣΥΝ

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, σχολιάζοντας δηλώσεις του κ. Πάγκαλου, έκανε το ακόλουθο σχόλιο: «Οι δηλώσεις του ηγετικού στελέχους και μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Θ.Πάγκαλου για το ελεύθερο της αστυνομίας να παραβιάζει το άσυλο και να εισέρχεται στα πανεπιστήμια υπερσκελίζουν σε αντιδραστικότητα και αντιδημοκρατικότητα ακόμη κι αυτές τις τοποθετήσεις του Υπουργού Δημόσιας Τάξης.

» Πιστεύουμε ότι δεν εκφράζουν ούτε τους νέους και τις νέες, που ξεκινούν από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και δίνουν μαζί με όλο το φοιτητικό κίνημα το μεγάλο αγώνα για το άσυλο και τις ακαδημαϊκές ελευθερίες.»

Πηγή: in.gr

Από τις δηλώσεις Πάγκαλου, προκύπτει αυτό που έχω αναφέρει σε αυτό εδώ τον χώρο πολλάκις. Ότι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Μένει να το καταλάβει και μια μεγάλη μερίδα του λαού και φυσικά να ορθώσει ανάστημα η αριστερά και να εκμεταλευτεί το αντιλαικό αίσθημα που επικρατεί. Ξυπνήστε ρε ΠΑΙΔΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: