Σάββατο 24 Μαρτίου 2007

"Έφυγε" ο Γρηγόρης Φαράκος

"Απεβίωσε την Παρασκευή (23/3) σε ηλικία 84 ετών το ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς Γρηγόρης Φαράκος.

Ο Φαράκος, ο οποίος υπήρξε και Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1924 και σπούδασε στη Σχολή Χημικών Μηχανικών και τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων του ΕΜΠ με ειδίκευση στην ενεργειακή οικονομία, ενώ προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολή Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας.

Παράλληλα, διακρίθηκε για την συνδικαλιστική και αντιστασιακή του δράση, μετά την ένταξή του στην ΟΚΝΕ, το ΕΑΜ Νέως και την ΕΠΟΝ από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της. Το 1944 έγινε μέλος του ΚΚΕ, έλαβε μέρος στα Δεκεμβριανά, ενώ το 1948 εξορίστηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Ικαρία και έπειτα στο εξωτερικό ως πολιτικός πρόσφυγας, με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί και η ελληνική ιθαγένεια.

Αργότερα επέστρεψε λαθραία στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στην αντιδικτατορική δράση και τον Νοέμβριο του 1968 συνελήφθη από τη Χούντα και καταδικάστηκε σε ισόβια. Απελευθερώθηκε όμως τον Ιούλιο του 1974.

Όσον αφορά την πολιτική του δράση, υπήρξε πλούσια. Εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και έπειτα του Πολιτικού Γραφείου. Το 1989 εξελέγη Γενικός Γραμματέας του Κόμματος. Επίσης εκλεγόταν βουλευτής από το 1974.

Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει τα βιβλία «Ενεργειακή Οικονομία και Πολιτική», «Προβλήματα οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας», «Θέματα του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού στην Ελλάδα», «Επιστημονικοτεχνική Επανάσταση και εργατική τάξη», «Ένας αιώνας του «Κεφαλαίου»», «Νεολαία και εργατικό κίνημα» , «Μαρτυρίες και Στοχασμοί 1941 - 1991, 50 χρόνια πολιτικής δράσης», «Η Μάχη των Συμβόλων», «ΕΛΑΣ και εξουσία», «Σχέσεις ΚΚΕ και διεθνούς κομμουνιστικού κέντρου», «Άρης Βελουχιώτης», κ.α."

Άρθρο της Ρενάτα Γρυπάρη από το contra.gr

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΤΡΟΦΕ!! Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάζει.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τέτοιοι άνθρωποι θα πρέπει να γίνονται παράδειγμα για όλους μας.Ανέξαρτητα εάν ανίκουμε στην αριστερά ή όχι.Σίγουρα οι αγώνες είναι το ίδιο.Όταν αγωνίζεσαι αγωνίζεσαι για κάτι καλύτερο και ο αγώνας δεν χρωματίζεται.Αρκεί να ξέρεις γιατί το κάνεις και για ποιο λόγο το κάνεις.Διαβάζοντας το άρθρο στα μάτια μου είχα τον παππόυ μου και στα αυτιά μου ηχεί η γλυκιά φωνή του να μου εξιστορεί τις ατέλιωτες ιστορίες του απο το βουνό.Ήταν αντάρτης και έδωσε και τη ζωή του για την πατρίδα αυτή(ανάπυρος πολέμου).
Έχουμε χρέος προσωπικά τουλάχιστον αγώ να αγωνίζομαι για το καλύτερο έτσι ως μία μικρή ένδειξη για την μνήμη αυτών των ανθρώπων.
Σίγουρα υπάρχουν κάπου εκεί ψηλά και μας δίνουν φώτιση και κουράγιο.

Καλό ταξίδι....

Φαίδρα

Blackangel είπε...

Συμφωνώ απόλυτα Φαίδρα μου.

Μου άρεσε πολύ το post σου.

Σε καταλαβαίνω και με αγγίζει αν θες και συναισθηματικά, μια και ο δικός μου ο Παππούς ήταν αντάρτης (με τους καλούς όχι με τους φασίστες και τους δοσίλογους) και κάποια στιγμή θέλω να του κάνω ένα μικρό αφιέρωμα.

Αν έχεις υλικό από τον Παππού σου γράψε κάτι και στείλτο μου για να το ποστάρω.

Αυτό ισχύει και για όποιον άλλον θέλει.

Ανώνυμος είπε...

Μαύρο μου αγγελάκι με μεγάλη μου χαρά θα σου στείλω ότι γνωρίζω.Αυτές τις μέρες θα επισκεφθώ την γιαγιά και θα της πω να μου εξηστορίσει ιστορίες.Αν και τις περισσότερες τις γνωρίζω.Απλά για επιβεβαίωση κάποιων λεπτομεριών.Γιατί τίποτε δεν γράφω εαν δεν είναι απολυτα αληθές.
Μην μου λένε μετά ότι δεν ήταν έτσι κι ήταν γιουβέτσι.Έτσι δεν θα χουν και άλλωθι να μας κατηγορήσουν και για προπαγάνδα διοτι όλα μα όλα θα ναι αληθή.
Είχα και μια σχετική βιβλιογραφία όπου αναφέρονταν μέσα πολλά,αλλά δυστυχώς την έχω χάσει....
Σκέψου πόσο τυχερή είμαι που με μεγάλωσαν τέτοιοι ΄΄ανθρωποι!!!!!
Πραγματικά και γω συγκινούμαι με τέτοια θέματα.
Το απίστευτο είναι όταν ακόμη τύχει και συναντήσω τέτοιους ανθρώπους,εκείνη την ώρα νιώθω τέτοιο σεβασμό και αγάπη προς το πρόσωπό τους που είναι σαν να είναι δικοι μου και να τους γνωρίζω χρόνια.

Ανώνυμος είπε...

Εμένα, αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση είναι ότι, ενώ όλοι σχεδόν -και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- αναφέρθηκαν στη μεγάλη προσφορά του Γρηγόρη Φαράκου, το ΚΚΕ δεν έκανε καμία ανακοίνωση(!)

Ξέρει κανείς εάν έγραψε τίποτα ο "Ριζοσπάστης";

gog ...said που αδυνατεί να ποστάρει με τον κωδικό της

Blackangel είπε...

Gog said:..................
--------------------------------

Δεν το ξέρω αυτό που λες. Άσε με να το ψάξω. Έχει ενδιαφέρον αν και το βρίσκω αρκετά "κατινίστικο" αν ισχύει κάτι τέτοιο. Δεν είμαι στο κόμμα πια, με έχουν διώξει και από εκεί χεχε.

Κοίτα εμείς οι κουμουνιστές φημιζόμαστε για τις κατά καιρούς μαλακίες μας. Δεν είναι κακό πράμα η αυτογνωσία.

Εξάλλου ο κόσμος της πολιτικής δεν φημίζεται για τη καθαρότητα του. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαι υπέρ μιας απολιτίκ κατάστασης.

Ανώνυμος είπε...

gog said ... again

Το έψαξα εγώ ... ο "Ριζοσπάστης" στις 27 Μαρτίου 2007 έγραψε στη σελίδα 21 το ακόλουθο κείμενο ( ! )

Πέθανε ο Γρ. Φαράκος

Σε ηλικία 84 ετών πέθανε την περασμένη Παρασκευή ο Γρηγόρης Φαράκος και κηδεύτηκε το Σάββατο. Ο εκλιπών γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1923. Το 1941 έγινε μέλος του ΚΚΕ, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και στο ΔΣΕ και στη συνέχεια έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας στις σοσιαλιστικές χώρες για πολλά χρόνια. Το 1961 στο 8ο Συνέδριο του Κόμματος εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ και το 1968 στη 12η Ολομέλεια της ΚΕ εκλέχτηκε μέλος του ΠΓ. Μετά το 1974 υπήρξε διευθυντής του «Ριζοσπάστη», ενώ το Κόμμα τον εξέλεγε βουλευτή επί σειρά ετών. Τον Ιούλη του 1989 εκλέχτηκε ΓΓ του ΚΚΕ, θέση στην οποία παρέμεινε περίπου 19 μήνες, μέχρι το 13ο Συνέδριο του Κόμματος το 1991. Δραστηριοποιήθηκε έντονα και από τη θέση του ΓΓ της ΚΕ για τη διάλυση του Κόμματος και τη διάχυσή του στον τότε ενιαίο Συνασπισμό, τασσόμενος με την ομάδα των στελεχών που αποχώρησαν και πολέμησαν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Εκτοτε, με την αποχώρησή του, το 1991, από το ΚΚΕ, δραστηριοποιούνταν πολιτικά στο Συνασπισμό.

Ανώνυμος είπε...

Το περασμένο Σάββατο, βρέθηκα αναμεσα σε εκείνους που αποχαιρέτησαν τον Σύντροφο Γρηγόρη. Ακόμα, πιο σημαντικό για 'μένα, ήταν ότι τον γνώρισα και μεγάλωσα μαζί του. Στα παιδιά που σχολίασαν με ευαισθησία το ταξίδι του έχω να πω, ότι αν μπορούσε ο Σύντροφος να δει τα όσα όμορφα έγραψαν, θα ήταν πραγματικά πολύ χαρούμενος. Τα μάτια του ήταν πάντοτε λαμπερα. Όταν όμως έβλεπε νέους ανθρώπους, όταν μιλούσε ή συναναστρεφόταν μαζί τους έλαμπαν!
Νόμιζα, ότι σε μια εποχή που 22χρονοι σκοτώνονται για έναν αγώνα γυναικείου βόλεϊ, ελάχιστοι νέοι αφιέρωναν χρόνο, για να γράψουν δυο -όμορφα - λόγια για τον Σύντροφο... Έκανα λάθος.
Τώρα, όμως, που διάβασα τα σχόλιά σας είμαι απόλυτα βέβαιος, ότι άφησε πίσω του γόνιμο έδαφος για τις ιδέες τις Αριστεράς και της Προόδου. Για το καλό της πατρίδας μας και για την Ειρήνη...
Καρβ.

Blackangel είπε...

Gog said: .........
--------------------------------

ΕΙΠΑ ΚΑΙ ΕΓΩ!!!!!!! Τόση Κατινιά πια.

Ένα είναι το κόμμα δυστυχώς. Όλα όσα λέει είναι αλήθειες. Το πρόβλημα είναι ότι είναι δογματικό και χρησιμποποιεί μια παλαιολιθική γλώσσα.

Θα επανέλθω όμως για το κόμμα της καρδιάς μου και των ονείρων μου. :-)

Unknown είπε...

شركة ترميمات بالرياض
شركة رش مبيدات بالرياض

Unknown είπε...


شركة عزل خزانات بالرياض
شركة مكافحة حشرات بالرياض
شركة تخزين اثاث
شركة نقل اثاث الرياض
شركة تنظيف خزانات بالرياض
عزل مائي
شركة تخزين عفش بالرياض
شركة تنظيف اثاث بالرياض
شحن عفش داخل السعودية
شركات نقل وتغليف اثاث
شركة تنظيف واجهات زجاج بالرياض
شركة تنظيف بيوت شعر بالرياض

Unknown είπε...

شركات تنظيف بالدمام
شركة تنظيف فلل بالرياض
تنظيف فلل
افضل شركة تنظيف فلل بالرياض
شركة تنظيف شقق بالرياض
تخزين عفش بالرياض
نقل اثاث
شركات نقل عفش بالرياض
تغليف الاثاث
نقل عفش داخل الرياض
شركة رش مبيدات بالرياض

Unknown είπε...

كشف تسربات المياه بالرياض
افضل شركة كشف تسربات
مؤسسة كشف تسرب المياه
اجهزة كشف الماء
شركات تخزين اثاث بالرياض
شركات تنظيف
عزل اسطح
نقل أثاث في الرياض
شركة تنظيف بالرياض
افضل شركات التنظيف في الرياض
شركة تنظيف شقق بالرياض
شركة مكافحة الحشرات بالرياض
شركة تنظيف منازل بالدمام