Δευτέρα 23 Απριλίου 2007

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ


Προχθές ως Έλληνες είχαμε μια μαύρη επέτειο. Την Χούντα των Συνταγματαρχών (1967-1974). Την "επταετία" όπου καταλύθηκε κάθε ίχνος δημοκρατίας στη χώρα μας και άφησε ανεξίτηλα σημάδια σε μερικούς ανθρώπους και περιοχές ακόμη και την σημερινή εποχή. Ας ήταν καλά οι φοιτητές (σας θυμίζει κάτι?) και φυσικά το ΚΚΕ που ήταν στην παρανομία εκείνη την περίοδο (δεν ξεχνώ και τους αγώνες και άλλων δημοκρατικών ομάδων φυσικά).



Δείτε το παρακάτω βίντεο ("ανέβηκε" από το http://vavatsiklis.blogspot.com) και θα καταλάβετε καλύτερα τι εννοώ. Παρακολουθείστε τα τραγελαφικά γεγονότα που ακολούθησαν τη συμβολική κίνηση μιας ομάδας δημοκρατικών φοιτητών να αναρτήσουν ένα πανό διαμαρτυρίας σε ένα μνημείο που εγκαινιάστηκε επί Χούντας στην Κομοτηνή. Μόνο συμβολικά δεν τους αντιμετώπισε η χουντική αστυνομία της περιοχής (νοσταλγοί του ένδοξου παρελθόντος? ή τα αφεντικά τους νοσταλγούν τις ωραίες εκείνες εποχές και προσπαθούν με κάθε "τρόπο" να μας τις θυμίζουν).

Επειδή νιώθω οργή και δεν ξέρω σε ποιό χουντικό κεφάλι να τη διοχετεύσω σας αφιερώνω ένα ωραίο σχετικό βιντεάκι που βρήκα στο youtube (δημιουργήθηκε από τους http://blog-against-the-machine.blogspot.com ) με τη μουσική συνοδεία του Παυλάρα.


Υ.Γ. Η λέξη Χούντα έχει ισπανική προέλευση και σημαίνει σύνδεσμος ή γενικότερα διοίκηση. Ο όρος επικράτησε ιστορικά να σημαίνει ομάδες αξιωματικών που συνωμοτούσαν για να καταλάβουν την εξουσία με ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. (από wikipedia)

6 σχόλια:

gog είπε...

Μα ο ... άνθρωπος είναι ποιητής (!), σύμφωνα με όσα εκείνος υποστηρίζει (Πηγή: http://demasamere.blogspot.com/2007/03/blogs.html )

Δηλαδή, ένας "κατασκευαστής"! Μόνο που το δικό του "κατασκεύασμα" (βία, καταστροφή) είναι εκ διαμέτρου αντίθετο μ΄ αυτό που εμείς νοούμε με τη σύμπλεξη λέξης-προσώπου (ποίημα, δημιουργία).

Blackangel είπε...

Έτσι είναι Γογώ μου. Έχω καταφέρει βέβαια να ξεπερνάω πρόσωπα και καταστάσεις. Τι εννοοώ με αυτό?

Τόσο ο Πολύδωρας όσο και η Γιαννάκου απλώς εκτελούν εντολές. Φυσικά και είναι σκληροπηρυνικοί και οι δύο αλλά δεν παύουν να είναι διεκπεραιωτές της πιο αντιλαϊκής κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος.

Θα αναγκαστούμε να επανέλθουμε σίγουρα στο θέμα. :-)

gog είπε...

Δεν με απενεχοποιεί το ότι μου δίνουν εντολές (!) ... η πράξη μου μετράει στη συνείδησή μου, που ξυπνά τη νύχτα στα όνειρά μου.

... τάδε έφη Γωγώ ....

Blackangel είπε...

Γογώ μου για ποια συνείδηση μιλάμε? (ρητορική η ερώτηση).

Εδώ οι άνθρωποι μας απέδειξαν ότι είναι ελέφαντες, ανθρωποφάγοι και καρχαρίες. Το σκληροπυρηνικοί που έγραψα είναι μάλλον κολακεία. Κατά τη ταπεινή μου γνώμη το πρόβλημα είναι αλλού. Όχι στα πρόσωπα. Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια?

Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για αυτό που βιώνουμε στις μέρες μας. :-(

Φιλούμπες. :-)

gog είπε...

Κρατώ τις φιλούμπες κι αφήνω στη λήθη τους ανθρωποφάγους.

Για τους ελέφαντες και τους καρχαρίες να ζητήσεις συγνώμη ....

.... από τα ζωντανά εννοώ ! Προσβάλλεις τόσο τους ελέφαντες όσο και τους καρχαρίες (χι χι).

Γι αυτό μίλησα για "συνείδηση" και μη "απενεχοποίηση". ΟΛΟΙ διατηρούμε το μερίδιό μας στο περιβάλλον που ΕΧΟΥΜΕ διαμορφώσει.

Blackangel είπε...

Έχεις δίκιο.

Ζητάω συγνώμη από τους ελέφαντες και τους ανθρωποφάγους.

Γιατί να τους συγκρίνω με χειρότερα είδη?

Τι φταίνε τα έρμα (που οι άλλοι δεν ψοφάνε). :-)