Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2008

Πάμε....πτωχοκομείο?

Τον 16ο αιώνα, στην Ευρώπη, η κοινωνική και οικονομική ανισότητα, είχε ως αποτέλεσμα την εξάπλωση της φτώχειας στις «ασθενέστερες» ομάδες πληθυσμών. Το ποσοστό (για τους λάτρεις των αριθμών) ένδειας των κατοίκων σε ορισμένες περιοχές έφτανε το εξωπραγματικό 87%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά κοινωνικών εξεγέρσεων. Οι απόκληροι της κοινωνίας όμως αποτελούσαν ένα πλεονάζων εργατικό δυναμικό. Σε μια προκαπιταλιστική εποχή (θυμίζω ότι ο καπιταλισμός γεννήθηκε με τη Βιομηχανική Επανάσταση τον 19ο αιώνα) το δόγμα της οικονομικής χρησιμότητας των φτωχών οδήγησε στην εδραίωση ενός από τους πιο επαίσχυντους κοινωνικούς θεσμούς που γνώρισε η ευρωπαϊκή ιστορία:

ΤΑ ΠΤΩΧΟΚΟΜΕΙΑ.

Οι έγκλειστοι αυτών των ιδρυμάτων απασχολούνταν με διάφορες εργασίες, εργάζονταν σε κτηνώδεις συνθήκες διαβίωσης και φυσικά στερούνταν του δικαιώματος να διαμαρτυρηθούν. Η κρατική αντιμετώπιση της φτώχειας επεκτάθηκε στις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Η δημιουργία αυτών των ιδρυμάτων είχε διπλό σκοπό. Από τη μια να αποφύγουν εξεγέρσεις των κοινωνικά ασθενέστερων πληθυσμών (βλέπανε μπροστά οι άνθρωποι - θυμίζω ότι τον 18ο αιώνα είχαμε την Γαλλική Επανάσταση) αλλά και τη δημιουργία μια φθηνής πηγής εργατικού δυναμικού διαθέσιμο για εκμετάλλευση από τους πλούσιους αστούς της πόλης.

Τι έπαθα ξαφνικά και ασχολούμαι με τον………16ο αιώνα?

Μα η ανάγνωση της παρακάτω είδησης:

«Ξενοδοχείο Φτωχών πρόκειται να αποκτήσει η Αθήνα, όπως εξήγγειλε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στην πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Ιδρύματος Αστέγων.
Το ξενοδοχείο θα στεγαστεί σε πολυώροφο κτήριο επί της οδού Πατησίων, θα είναι δυναμικότητας περίπου 70 κλινών, θα απευθύνεται, κυρίως, σε ηλικιωμένους άστεγους της πόλης και θα φέρει την επωνυμία «Εστία των Αθηνών», σύμφωνα με την επιθυμία της κληροδότριας.
Στους φιλοξενούμενους θα παρέχεται κοινωνική, ψυχολογική και ιατρική υποστήριξη, ενώ στο ισόγειο θα υπάρχει χώρος για την ψυχαγωγία τους.

Νίκος Μπαλιδάκης»
Πηγή: cosmo.gr

Δεν συγκρίνω τα σημερινά πτωχοκομεία με του 16ου αιώνα (αν και δεν μπορώ να αποφύγω ορισμένους παραλληλισμούς) απλά θεωρώ ότι τα μέτρα αυτά είναι «στάχτη στα μάτια» του κόσμου και φυσικά ημίμετρα μια και το φαινόμενο της φτώχειας είναι παγκόσμιο και έχει να κάνει με την πλήρη επικράτηση του καπιταλιστιμού (του πιο ολοκληρωτικού και απάνθρωπου συστήματος που γνώρισε η ανθρωπότητα).

Μία είναι η λύση και αυτό που τρέμουν οι προύχοντες αυτού του κόσμου για αυτό και μας γεμίζουν με ψεύτικα όνειρα, μας υπνωτίζουν με ηλίθια τηλεόραση, δεν θέλουν την μόρφωση μας ιδρύοντας ιδιωτικά πανεπιστήμια, μας ελέγχουν με κωλόμπάτσους και κάμερες, κλπ κλπ:

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΕΞΕΓΕΡΣΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ

«Είναι βαριά κουβέντα που θα πω»

Άντε ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ να έχουμε. :-)))

Υ.Γ. Φωτογραφίες: kazani.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μητσάρα μου, σίγουρα οι παραλληλισμοί είναι αναπόφευκτοι. Αλλά η ειδοποιός διαφορά είναι ότι στο σημερινό φτωχοκομείο ή αλλιώς ξενοδοχείο πτωχών, αυτοί, απ’ ότι κατάλαβα δεν θα δουλεύουν.

Εκτός όμως τούτου συμφωνώ μαζί σου… διότι ανέκαθεν η φιλανθρωπία έπαιζε το ρόλο του άλλοθι για τους έχοντες και κατέχοντες.

Θυμάσαι την παλιά κινέζικη (νομίζω) παροιμία που έλεγε αν θέλεις να ταΐσεις κάποιον μην του δώσεις να φάει ένα ψάρι… αλλά μάθε του να ψαρεύει.

Πάνω σε αυτό πρέπει να προβληματιστούμε…

Πρέπει να κοιτάξουμε εμείς σαν ενεργοί πολίτες αλλά και το κράτος η πολιτεία γενικότερα πως θα σώσουμε αυτούς τους ανθρώπους από την ανέχεια και την φτώχεια. Πως θα δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να μην φτάνουν άνθρωποι στο πτωχοκομείο. Πως δεν θα δημιουργούμε άλλους νεόπτωχους. βλ. αμερικανούς δανειολήπτες οι οποιοι δεν μπορουν να εξοφλήσουν τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων για παράδειγμα και τους παίρνουν τα σπίτια, αφηνοντας τους πραγματικά στο δρόμο.

Πως πρέπει να αναδιανεμηθεί ο πλούτος… που συσσωρεύουν οι λίγοι, οι τράπεζες και αυτοί που κάνουν τις αρπαχτές.

Στέλιος

Unknown είπε...

Aurio feugw kai isws kanw arketo kairo na ta poume.. 8elw na gnwrisw ton Kineziko politismo kai ton tropo zwhs oso pio polu ginetai kai na mhn ka8omai mesa sto hotel tis eleu8eres wres mou.

Mhtsara na sai kala kai kalh xronia!

Blackangel είπε...

Τέμη@ Καλό ταξίδι φίλε μου. Κοίτα να περάσεις καλά και που’σαι…….ΜΗΝ ΧΑΝΕΣΑΙ.

Στέλιος@ Έτσι είναι Στέλιο. Φυσικά και δεν θα εργάζονται. Αλλά ποιος μας λέει ότι κάποια στιγμή –ιδίως οι νεότεροι από αυτούς- δεν θα απορροφηθούν από την αγορά ως φθηνά εργατικά χέρια? Το κυριότερο όμως δεν είναι αυτό. Είναι αυτό που έγραψες και εσύ ότι δλδ δεν λύνεται το πρόβλημα της φτώχειας με φιλανθρωπίες αλλά με πλήρη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Χορτάσαμε πια με τις μεταρρυθμίσεις. Θέλουμε πιο δραστικά μέτρα. Αυτοί δεν πρόκειται να κάνουν κάτι γιατί δεν τους συμφέρει. Είναι θέμα καθαρά δικό μας. Του απλού κοσμάκη δλδ.